Pönttö tukossa "tiedät kyllä mitä.." lohduttoman surullista :)

Se alkoi kuten mikä tahansa arkiaamu.. Perheen "parempi" puolisko oli jättänyt keittiön pöydälle lapun. Alakerran vessa vetää vähän huonosti.

Ja vain hetkeä aiemmin juniori oli rymistellyt alakertaan aamutoimille. Vaikka iso mies liukkaasti liikkui, niin alakerrassa odotti ääriään myöten vettä ja sitä itseään täynnä oleva pytty.

Pönttö tyhjäksi, konetiskiainetta pönttöön ja kiehuvaa vettä päälle. Seuraavaksi rautakaupasta muutama purnukka oikeita viemärinaukaisuaineita, joilla tukkeutuneet viemärit varmasti avautuvat.

Ripaus rakeita ja kuuma vesi saavat aikaan melkoisen myllerryksen pöntössä. Ja kyyneleet valumaan viemärin avaajan silmistä. Purkin kyljessä näyttääkin seisovan, että suojavälineitä pitäisi käyttää.

Ammattilaiset apuun


Seuraavaksi pönttö tyhjäksi vanhalla löylykauhalla, ja sen jälkeen työnnetään jäykkä muoviletku pöntön kautta putkistoon. Mitään ei tapahdu, sillä letku lerpahtaa kuumassa putkistossa.

Kaupasta löytyvä viemärirassi luo uskoa omaan tekemiseen, mutta muutaman yrityksen jälkeen on nostettava kädet pystyyn. Viemärin tukkineet moskat lähtevät parissa minuutissa, kun lokafirman miehet saapuvat paikalle imuauton kanssa.

– Alan yrityksiltä löytyy sellainen kalusto, että he saavat kyllä putken kuin putken auki. Mikäli ongelmat toistuvat, he voivat etsiä syyn tukkeutumiselle, LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:n toimialapäällikkö Arvo Ylönen neuvoo.

Käytä oikein


Eniten viemärien toimivuuteen vaikuttaa niiden käyttäjä. Käyttäjän pitää huolehtia säännöllisesti lattiakaivojen ja altaiden vesilukkojen puhdistuksesta.

– Hajoavien vessapaperihylsyjen heittämistä pönttöön on vähän arveluttavaa suositella. Kun sinne heitetään ensin näitä hajoavia, niin pian laitetaan myös muuta tavaraa, varoittaa toimialapäällikkö Ylönen.

Aina ei ole kyse ihmisen aiheuttamasta tukoksesta. Vuosikymmenten ajan moitteetta toiminut viemäri voi ryhtyä lakkoilemaan vuosien kuluessa.

– Vanhat viemärit voivat ajan mittaan painua. Vuosien kuluessa putken pohjalle kertyy sakkaa, joka rupeaa jossain vaiheessa haittamaan jätteen kulkua, Ylönen kertoo. (Iltasanomat)