Venäläiset rynnivät Suomeen

Suomesta on tullut venäläisten suosituin matkailukohde. Venäläiset tekevät tänä vuonna lähes neljä miljoonaa matkaa Suomeen.
Kehittämispäällikkö Veli-Pekka Päivänen kirjoittaa Keski-Suomen liiton blogikirjoituksessaan, että Suomi on ohittanut Kiinan venäläisturistien suosikkimaana ja Suomen taakse jäävät myös sellaiset matkailun suurmaat kuin Egypti, Turkki, Saksa ja Thaimaa.
Venäläiset arvostavat Suomessa Päiväsen mukaan rauhallisuutta, siisteyttä, läheisyyttä, laatua sekä luontoa. He toivovat ja arvostavat venäjänkielistä palvelua, parempia ruokailumahdollisuuksia sekä pidempiä aukioloaikoja.

Palvelua venäjän kielellä

Keski-Suomen matkailuparlamentissa puhunut Sanna Hämäläinen Punkaharjulta sanoi, että venäläisille on annettava palvelua venäjäksi edes muutaman sanan verran. Pelkkä englanti ei riitä.
Kuusikymmentä prosenttia venäläisistä ostaa matkat nykyisin suoraan netin kautta. Tämä edellyttää Päiväsen mukaan, että he löytävät hakemansa palvelun venäjäksi ja että varaukset voi tehdä netin kautta. Venäläisillä on omat googlensa ja facebookkinsa, joiden saloihin suomalaistenkin matkailuyritysten on syytä perehtyä.
Yllättävä Päivänen pitää sitä tietoa, että vaikka yli puolet matkoista varataan netistä, luottokortilla maksetaan vain kymmenen prosenttia ostoista. Venäläisillä on myös omat nettimaksutapansa. He voivat ladata kioskeissa elektronista rahaa erilaisille maksukorteille, joilla he maksavat nettiostoksensa.
Tutkimusten mukaan venäläisten matkailukohteiden valintaan vaikuttavat kaikkein eniten omat aiemmat kokemukset sekä tuttavien ja sukulaisten suositukset. Hyvä laatu ja palvelu saavat asiakkaat tulemaan uudelleen ja kertomaan myönteisistä kokemuksista myös suurelle joukolle ystäviään.

Keski-Suomikin haluaa osansa

Viiden prosentin maakuntana tunnetun Keski-Suomen markkinaosuus venäläisten Suomen-matkoista on alle kaksi prosenttia. Osuus on Päivisen mielestä aika vähän, kun Keski-Suomen matkailun markkinaosuus koko Suomen matkailusta on sentään 6,5 prosenttia.
Tänä vuonna venäläisiä majoitusvuorokausia kertyy Keski-Suomessa 40 000. Määrä pitäisi kolminkertaistaa, jotta maakunta saisi itävieraista oikean markkinaosuutensa. (Kansanuutiset)