Saiturin Uutisten 12 neuvoa tupakoinnin lopettamiseen

Saituri tietää, ettei tupakoinnin lopettaminen ei ole helppoa. Näillä vinkeillä lopettaminen onnistuu helpommin.

1. Tiedä lopettamisen syy


Paras tapa psyykata itseä tumppaamaan on muistaa, miksi haluat lopettaa. Koska se on pahasta ei riitä syyksi. Mieti yksi tai useampi vahva syy lopettaa. Haluatko suojella perhettäsi tupakan haitoilta? Haluatko näyttää nuoremmalta? Visioi itsellesi parempi elämä savuttomana.


2. Ota huomioon nikotiini


Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta. Jos ei muista ottaa huomioon nikotiiniaddiktiota, voivat tulokset jäädä heikoiksi. Hoitamaton vieroitusoire vie helposti takaisin savutuotteen ääreen.


3. Kokeile nikotiinituotteita


Tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa muutoksia tunnemaailmassa. Tunnetilojen vaihtelu johtuu nikotiinivieroitusoireista. Turhautuminen, levottomuus, ärsyyntyminen ja alakuloisuus helpottuvat aivojen saadessa nikotiinia. Nikotiiniannos on aina parasta saada jostain muualta kuin tupakasta.


4. Älä ole yksin


Vaikka olisit ainoa tuttavapiiristä, joka aikoo jättää röökin, ei se tarkoita että olet yksin. Ja missään nimessä ei kannata kokea olevansa yksin tämän tärkeän terveysasian kanssa. Kerro perheellesi, työtovereillesi ja kavereillesi, että lopetat tupakanpolton. Saat heiltä tärkeää tukea koitokseen, eivätkä he tuomitse jos yritys jää puolitiehen. Pidä myös mielessä, että vain harva onnistuu lopettamaan ensimmäisellä yrityksellä.


5. Yritä uudestaan


Yritit kerran lopettaa tupakoinnin. Epäonnistuit. Yritit uudestaan. Epäonnistuit taas.

Tässä vaiheessa mieli masentuu. Ajattelee, että ei se tule onnistumaa. Lukuisat yritykset eivät ole kuitenkaan turhia. Jokainen kerta, kun pyrit lopettamaan, opit jotain uutta. Tiedät, mitä tehdä paremmin, miksi lankeat ja mikä toimii sinulle. Ainoa mitä tupakkalakossa voi tehdä väärin on menettää toivo. Tupakkalakon voi aina ottaa uusiksi.


6. Hoida stressi


Tupakka auttaa stressiä. Se on yksi harvoista tupakan hyvistä puolista. Stressilääkkeeksi tupakka on kuitenkin kehno, varsinkin kun ottaa huomioon syöpäkääryleen lukuisat terveyshaitat.

Stressi lähtee paremmin pois esimerkiksi käymällä hieronnassa, kylpemällä, harrastamalla tai chin kaltaista rentoa liikuntaa tai vaikkapa saunomalla. Löydä itsellesi pikasavuja sopivampi keino purkaa stressi. Välttele stressaavia tilanteita.


7. Opi heikkoutesi


Yhdistämme tietyt tuotteet tupakkaan. Aivo on oppinut eläessään, että alkoholi ja tupakka kuuluvat yhteen. Tunnista omat polttamistapasi. Poltatko körssin aamukahvin kanssa vai rasvaisen ruuan jälkeen? Riski sortua takaisin savun polulle on suurin juuri näissä arjen hetkissä.

Hyvä tapa oppia uudet, terveemmät tottumukset on vaihtaa vanhat rutiinit uuteen. Syö ruuan jälkeen purkkaa tai pese hampaat savujen sijasta. Vaihda kahvi teehen, sipsit porkkanaan. Samalla katoaa myös käytäntö nauttia arkiajasta tupakan kanssa.


8. Siivoa


Kun viimeinen sätkä on poltettu, siivoa talo huolella. Poista terassilta tuhkakupit ja pese kaikki savunhajuiset vaatteet. Aseta ilmanraikastimia putsaamaan hajuhaitat. Et halua nähdä tai haistaa mitään tupakkaan liittyvää enää koskaan.


9. Liiku


Fyysinen aktiviteetti on oiva keino sivuuttaa nikotiinin vieroitusoireet. Pienikin liike auttaa sivuuttamaan mielihalut: käy kävelyllä, lenkillä, tee lumityöt tai haravoi. Ja mikä estää ihmistä laihduttamasta pari kiloa samalla, kun tumppaa tupakan?


10. Vihanneksia ja hedelmiä


Tupakka harvoin yhdistetään mielessä terveelliseen ruokaan. Siksi kevyet, maistuvat hedelmät ja tuoreet vihannekset auttavat haluihin. Vihertuotteet voivat myös saada tupakan maistumaan pahemmalta.


11. Palkitse itsesi


Tupakan jättäminen säästää suuret summat rahaa. Päätä itsellesi selkeä palkinto, mihin käytät säästetyt rahat. On se sitten lomareissu, uusi telkkari tai leninki, pidä tavoite selkeästä näkyvillä. Lasipurkki voi toimia tähän tarkoitukseen kuin nakutettu. Laita purkkiin euroja suhteessa tupakkasäästöihin, ja katsele kuinka rahavuori kasvaa. Pidä purkkia näkyvillä, ettei se unohdu lopettamisen kanssa sivuun.


12. Terveyssyyt


Sydän, keuhkot, aivot, silmät, verisuonet, sormet, kynnet, suu, iho ja seksielämä. Muun muassa nämä elimet ja elintoiminnot kärsivät tupakasta.

Keuhkoahtaumatauti, keuhkolaajentuma, sepelvaltimotauti, sydänkohtaus, aivohalvaus, impotenssi, keuhko-, munuais-, kohdunkaula-, suu-, maksa-, ja mahasyöpä ovat muutamia tupakan aiheuttamia sairauksia.

Tupakoinnin terveyshaitat tiedetään hyvin. Ne yksin muodostavat pitkän listan hyviä syitä lopettaa tupakanpolttaminen. (Tohtori)