Tiedossa potkuja kymmenille tuhansille

En ole ennustaja. Luvut näyttävät silti sellaisilta, että ensi vuonna meillä on kymmeniä tuhansia uusia työttömiä verrattuna siihen, mitä eri tutkimuslaitokset ovat ensi vuoden työttömyydestä ennustaneet, Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta sanoo.

”Jos yritykset tuottaisivat nykyisen tuotantomäärän 150?000 pienemmällä työntekijämäärällä, olisimme nyt tuottavuuden nousutrendillä. Tämä kuvaa romahduksen syvyyyttä”, Maliranta totesi Suuri kuoppa – Suomen hyvät työllisyysluvut kätkevät tuottavuuden romahduksen -analyysin julkistuksessa keskiviikkona.

Maliranta vertaa tilannetta Suomen 1990-luvun lamaan, jolloin yritysten tuottavuus myös putosi rajusti.

Mitkä ovat lääkkeet tuottavuuden nopeaksi kasvattamiseksi?

”Nopein ja vaikein vaihtoehto ovat irtisanomiset. Yrityksissä on noin 100?000 työntekijää enemmän kuin tuottavuuden trendikehityksen perusteella pitäisi olla.”

Tilanne vaikuttaa surkealta, mutta Maliranta ei antaudu.

”Suomella on vahvuuksia, jotka auttavat sopeutumisessa. Taantuman aikana tänne on luotu yllättävän paljon uusia työpaikkoja eli talous on jatkanut uudistumistaan. Samalla Suomella on hyvät lähtökohdat uudistua palvelutaloudeksi. Tämä vaatii vain jatkuvaa kouluttautumista ja jatkuvia innovaatioita.” (Talouselämä)