Vasemmistoliiton turha asettaa omaa ehdokasta?

Jos vasemmistoliitto haluaisi vaikuttaa presidentinvaalien lopputulokseen, se ei asettaisi lainkaan omaa ehdokastaan, vaan tukisi toisen vasemmistopuolueen SDP:n Paavo Lipposta samalla tavalla kuin tuki Tarja Halosta edellisvaaleissa.
Näin ei kuitenkaan näytä tapahtuvan, vaan ensi viikonloppuna vasemmistoliitto viimeisenä puolueena asettaa oman ehdokkaansa vaaleihin.

Viime keskiviikkona Suomen Kuvalehden nettisivuilla kerrottiin varmana, että ehdokkaaksi lähtee puheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Arhinmäen lähipiiristä huomautettiin heti, ettei uutisessa ole perää.

Vasemmistoliitolla on suuria vaikeuksia löytää uskottava ehdokas. Arhinmäessä on nostetta mutta lähinnä eteläisen Suomen radikaalinuorison keskuudessa. Hän on hyvä puhuja ja rento tyyppi, mutta se ei taida näissä vaaleissa pitkälle viedä.

Jos taas ehdolle asetetaan entinen kansanedustaja Outi Ojala, jonka nimi on yhtenä vahvimmista ehdokkaista pyörinyt julkisuudessa, on kuin palattaisiin pari vuosikymmentä taaksepäin.

Ojala saisi ääniä perinteisiltä vasemmiston kannattajilta ammattiyhdistysväki mukaan lukien. Ne nuoret, joiden ansiosta Arhinmäki onnistui viime eduskuntavaaleissa luotsaamaan puolueensa siedettävään vaalitulokseen, eivät tunne Ojalaa omakseen.

Ei ihme, että tunnelma vasemmistoliitossa on nyt vaisu. Lähtee ehdolle Arhinmäki tai Ojala, puoluetta odottaa vaalitappio.

Ehdokkaalla on täysi työ saada ääniä edes sen verran kuin puolue sai eduskuntavaaleissa. Onhan muistissa vielä vuoden 1994 presidentinvaalit, jolloin kaikkien arvostama Claes Andersson ylsi vain 3,8 prosentin äänisaaliiseen. (Kaleva)