Adoben kiinnostus Flexiin lopahti

Adobe ilmoittaa luovuttavansa Flex-sovellusalustansa kehittämisen avoimen koodin yhteisön vastuulle. Samalla yhtiö siirtää entisiä Flex-projektin työntekijöitä HTML5-kehitystehtäviin. Adoben mukaan HTML5 on tulevaisuudessa paras tapa luoda yrityssovelluksia.

Flex on Flashiin perustuva alusta, jolla luodaan Flash Playerissä sekä AIR-ympäristössä toimivia sovelluksia. Sovelluksia voi ajaa selaimessa, ja niistä voi tuottaa esimerkiksi Androidiin ja iOS:ään asennettavia sovelluspaketteja. Adoben mukaan Flex soveltuu muun muassa tiedon visualisoimiseen ja verkkokauppoihin.

Adobe ilmoitti viime viikolla leikkaavansa yritystekniikoita sekä lopettavansa Flash Playerin kehittämisen mobiililaitteille. Tämä herätti Flexin käyttäjien keskuudessa kysymyksiä siitä, mitä tekniikalle käy. Tuotepäälliköt Andrew Shorten ja Deepa Subramaniam Adobelta ovat pahoitelleet huonoa tiedottamista aiheesta.

Adoben mukaan Flexiä kehittävät jatkossa karsittu joukko yhtiön insinöörejä sekä kehittäjäyhteisön jäsenet ja Flexiä hyödyntävät yritykset. Tekniikka on tarkoitus luovuttaa avoimen koodin säätiölle, mutta Adobe ei täsmennä mistä säätiöstä on kyse. Yhtiö on aiemmin luovuttanut PhoneGap-mobiilitekniikan Apache-säätiölle.

Parhaillaan viimeisteltävä Flex 4.6 -kehittäjäpaketti julkaistaan 29. marraskuuta, minkä jälkeen Flex siirtyy säätiön hallintaan. Tuolloin perustettava hallintalautakunta päättää, mitä toimintoja Flexiin jatkossa toteutetaan. Adobe lupaa tuottaa aikaisemmin lupaamansa keskeiset uudet toiminnot ja kunnioittaa olemassa olevia tuotetukisopimuksia.

Shorten ja Subramaniam uskovat, että Flex-yhteisö jatkaa tekniikan käyttämistä ja parantelua vuosikausia. Nettikommentoijat ovat erimielisiä siitä, onko Flex nyt tiensä päässä, vai onko siinä vielä elämää jäljellä. (Tietoviikko)