Nälkä vai jano?
Ihmiset eivät aina erota, onko heillä nälkä vai jano. On hyvä tapa juoda lasillinen vettä varsinkin, jos edeltävästä ateriasta on kulunut vain vähän aikaa.
Suurin osa nesteestä saadaan juomista, mutta noin litran verran myös ruoan mukana. Kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti vettä ja siksi ne ovat vähäenergisiä. Myös keitot, vellit ja puurot sisältävät paljon vettä ja sopivat vähäenergisinä hyvin myös painoaan tarkkaileville.
Vesi on paras
Paras janojuoma on ehdottomasti vesi. Pullotetut ja kivennäisvedet ovat myös hyviä vaihtoehtoja vesijohtoveden rinnalla. Tosin on hyvä tarkistaa, etteivät pakatut vedet sisällä sokeria tai happoja, jotka voivat vahingoittaa hampaita. Haitallisin hapoista on sitruunahappo (E330).
Maitotuotteet rasvattomina
Ruokajuomana veden lisäksi hyviä vaihtoehtoja ovat maito ja piimä, jotka sopivat myös välipalajuomiksi. Maidosta ja piimästä on hyvä valita rasvattomia tai vähärasvaisia (alle 1 prosenttia rasvaa sisältäviä) tuotteita.
Kohtuudella kahvia ja teetä
Hyvään juomiseen sopii myös kohtuullinen kahvin tai teen nauttiminen. Kohtuullinen kahvin nauttiminen tarkoittaa 3-4 kupillista kahvia päivässä.
Kahvin kofeiini on diureetti eli poistaa elimistöstä nestettä, mutta tämä vaikutus ei ole kovin suuri; kahvin sisältämä neste korvaa poistumisen. T
Mehuissa paljon energiaa
Täysmehuja ja nektareita olisi hyvä nauttia vain 1-2 desilitraa päivässä ja parasta olisi yhdistää mehujen nauttiminen aterioiden yhteyteen. Täysmehuja, nektareita tai muitakaan mehuja ei suositella janojuomiksi.
Alkoholi kuivattaa
Alkoholi sisältää runsaasti energiaa, erityisesti makeat siiderit ja liköörit. Alkoholijuomista kertyykin helposti ylimääräistä energiaa, minkä vuoksi käyttömääriin tulee myös kiinnittää huomiota. Lisäksi alkoholi kuivattaa elimistöä. (Iltalehti)
Osaatko juoda oikein?