Apua on tarjolla

Lukuisat vanhoillislestadiolaiset naiset käyttävät ehkäisyä salaa. Näin he kieltäytyvät elämästä synnytyskoneina uskonnon vuoksi (Sunnuntaisuomalainen 13.11.). Naiset salaavat ehkäisyn jopa aviomieheltään. Naiset painottavat, etteivät he jätä tämän tien valitessaan uskontoa.

Vanhoillislestadiolaisten Raamatun tulkinnan mukaan lapsirajoitus, jolla nimellä ehkäisyä aiemmin kutsuttiin, on syntiä. Ehkäisy torjutaan, koska sitä pidetään Jumalan luomistyöhön puuttumisena. Lars Levi Laestadius rinnasti ehkäisyä käyttävät naiset perkeleeseen, jota hän piti huorana.

Ihmisoikeusliiton mukaan ehkäisykielto loukkaa ihmisoikeuksia. Suomen Rauhanyhdistys (SRK) arvioi, että syntyvyydensäännöstely on raamatullinen ja opillinen asia. Yhdistys alleviivaa, että Jumala on elämän ja kuoleman herra.

SRK:n johto kieltää sanktiot "harhauskoisia" kohtaan. Yhdistyksen mukaan ehkäisy on yksityisasia. Vanhoillislestadiolaisten piiristä vuosien varrella julkisuuteen tihkuneet tiedot eivät tue SRK:n johdon Sunnuntaisuomalaiselle antamaa lausuntoa.

Ehkäisyn käyttö syntyvyydensäännöstelymuotona on länsimaisessa yhteiskunnassa jokaisen ihmisen oma asia. Siihen puuttuminen on vastoin ihmisoikeuksia. Jokaisella on oikeus päättää, milloin ja montako lasta hän haluaa.

Maailmalla on paljon uskonnollisia yhteisöjä, jotka tavalla tai toisella haluavat kahlita jäsentensä elämää. Seurakunta, lahko tai kultti tavoittelee usein myös jäsenensä rahoja tai muuta omaisuutta.

Pahinta on uskonnollisen yhteisön harjoittama henkinen väkivalta, jota ei välttämättä voi näyttää toteen tuomioistuimessa. Suomessa näitä ihmisiä auttaa muun muassa sitoutumaton yhdistys Uskontojen uhrien tuki. Uhrien olisi tärkeää on tiedostaa, että asiantuntevaa apua tarjolla. Pitää vain olla uskallusta ottaa se vastaan. (SavonSanomat)

Uskonnot ovat monesti ihmiselle pahasta.