Oikeuden ratkaisu linjaa pelisääntöjä

Kansanedustaja Ilkka Kanervan, 63, (kok.) lahjusoikeudenkäynti alkoi Helsingissä maanantaina. Lahjonnan asiantuntijat uskoivat, että asioiden puimisesta on hyötyä riippumatta siitä, mitä käräjillä päätetään (Yle uutiset 13.11.). Oikeudenkäyntien takia politiikan moraali voi jopa nousta.

Suomessa on pienet piirit ja kaikki ovat kavereita keskenään. Hyvä veli -verkostoille on irvailtu vuosia, mutta nyt niitä testataan myös käräjillä. Lahjonnan asiantuntijoiden mielestä ei ole samantekevää, kuka kenenkin syntymäpäivät maksaa.

Kanervan oikeudenkäynti on mielenkiintoinen. Oikeuden ratkaisusta voidaan vetää johtopäätöksiä, mikä politiikan ja liike-elämän suhteissa on sallittua, mikä ei. Ratkaisussa testataan lahjonnan rajaa, joka on usein kuin veteen piirretty viiva.

Tuomioistuin ratkaisee törkeästä lahjuksen vastaanottamisesta syytetyn Kanervan ja toisaalta törkeästä lahjuksen antamisesta syytettyinä olevien liikemiesten Arto Merisalon, Tapani Yli-Saunamäen, Toivo Sukarin ja Kyösti Kakkosen syyllisyyden tai syyttömyyden. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllisyytensä syytteissä oleviin rikoksiin.

Valtionsyyttäjän mukaan Varsinais-Suomen alueelle kauppakeskuksia suunnitelleet liikemiehet ovat voidelleet Kanervaa kymmenillä tuhansilla euroilla saadakseen itselleen myönteisiä maakuntakaavoja. Oikeudenkäynnissä selvitetään, onko niitä etuja mahdollisesti osaksikaan annettu sen vuoksi, että Kanervalla on ollut tiettyjä vaikutusmahdollisuuksia maakuntaliiton hallituksen puheenjohtajana. Maakuntaliitto käsittelee maakuntakaavaa ja valmistelee sen.

Oikeuskäsittelyssä ilmennee tarkasti, mitä kukin on tehnyt ja mitkä ovat olleet syytettyjen tarkoitusperät. Vaikka tuomioistuin ei tuomitsisi ketään, jutun mahdollisimman julkinen käsittely on tärkeää etiikan ja moraalin vuoksi. Kansalaisilla on oikeus tietää, mitä kulissien takana on tapahtunut.

Puolustus katsoo, että Kanervasta on tehty oikeuslaitoksen koekaniini, jossa syytettyä testataan ja haetaan rajoja ylipäätään. Kanervaan kohdistuvat rikosepäilyt ovat kuitenkin niin kovia, että niiden todenperäisyys on käsiteltävä oikeudessa. Jos näin ei meneteltäisi, se vaikuttaisi yleiseen oikeustajuun.

Vaalirahakohua ei ole syytä laittaa arkistojen syövereihin, sillä siihen liittyvistä paljastuksista on paljon opiksi otettavaa. Moni poliitikko ja puolue selvisi epäilyistä vähin vaurioin.

Poliitikoilla laidasta laitaan on edelleen paljon opiksi otettavaa menneistä tapahtumista. Toivottavasti Kanerva-oikeudenkäynti tuo lisävalaistusta laajemminkin vaalirahajupakkaan ja jutun käsittelyn myötä saadaan ainakin osaksi tarkennettua poliitikkojen ja liike-elämän välisiä pelisääntöjä. Sellaiselle työlle on suoranainen tilaus suomalaisessa yhteiskunnassa. (SavonSanomat)

Mitäköhän Johanna Tukiainen nykyisin ajattelee Ilkka Kanervasta?