Presidentti sanoi totuuden

Viha vaino pois, rauha parempi ois. Sopusointu keskenämme vallitkoon.

Kunpa asiat olisivatkin maailmassa ja Suomessa, kuten edesmennyt amerikansuomalainen kuplettikuningas Hiski Salomaa sanoo iki-ihanaisessa Vapauden kaiho -laulussaan. Vaan kun eivät ole. Päinvastoin vihanpito ihmisten kesken näyttää olevan lisääntymässä myös ihmiskunnan vauraimmassa ja sivistyneimmässä osassa, johon Suomikin kuuluu.

Takavuosien Suomessa rasismi liitettiin julkisessa keskustelussa ja yleisessä tietoisuudessa lähinnä kahteen maahan: Yhdysvaltojen eteläisiin osavaltioihin ja jyrkkää rotuerottelua harjoittaneeseen Etelä-Afrikkaan. "Syvän etelän" Ku Klux Klanin ja eteläafrikkalaisten valkoisten harjoittaessa epäinhimillistä toimintaansa kaukaisen Suomen lapset pelasivat vanhempiensa kanssa vielä hyväntahtoisesti Mustaa Pekkaa ja pistivät pelatessaan ilman omantunnon tuskia suihinsa Musta Pekka -lakuja tai neekerinsuukkoja.

Suomen olisi kuvitellut säästyneen rasismilta, kun mustat pekat ja lakut kiellettiin ja neekeri-sana pantiin kiellettyjen sanojen listalle. Toisin on kuitenkin käynyt. Päivä päivältä Suomi tuntuu saavan piirteitä, jotka kertovat suvaitsevaisuuden tappiosta ja yhteiskunnallisen ilmapiirin raaistumisesta.

Maassa maan tavalla! Valtaapitävien pitäisi varoa, mitä he suustaan päästävät. Kun vihan ja kaunan henki päästetään kerran ulos lampun sisältä, niin vaikeaa on houkutella sitä sinne takaisin. Jotkut yrittävät hyvällä, jotkut pahalla, ja aina yhtä huonoin tuloksin.

Presidentti Tarja Halonen nosti Helsingin Sanomien haastattelussa viikonvaihteessa kissan pöydälle. Hän ei tuominnut vain rasismia yleensä, vaan tohti varoittaa myös perussuomalaisuuteen liittyvistä vaaratekijöistä.

- Ihmiset, jotka tunnistavat itsessään rasismia, ovat päätyneet esittämään perussuomalaisia, Halonen tulkitsi viime aikojen mielipidetiedusteluja.

Koko kansaa edustavan presidentin sanomaksi Halosen lausunto on harvinaisen suoranuottinen, mutta toisaalta oikeansuuntainen. Puheenjohtaja Timo Soini on vähätellyt puolueensa vierasvastaisten halla-aholaisten vaikutusta. Se ei poista silti sitä tosiasiaa, että äänestämällä perussuomalaisia saa kylkiäisenä myös tohtori Jussi Halla-ahon hengenheimolaisineen.

Vaikka Halla-aho lie millainen tohtori tahansa, niin sivistyneeksi häntä ei voi sanoa päätellen niistä kommenteista, joilla hän on vastannut Halosen sanomisiin.

- Voidaan kysyä, että ne jotka tunnistavat itsessään vanhaa DDR:n ystävää, ovat varmaan äänestäneet Tarja Halosta, hän ivasi.

Presidentinvaalien toisella kierroksella ehdokkaan on saatava yli puolet annetuista äänistä. Eiköhän heidän joukossaan ollut myös aika monta perussuomalaista - ainakin vuonna 2000, kun Halosen vastaehdokkaana oli keskustan Esko Aho.

Rasismi ei ole leikin asia, siitä tulee julma vahvistus Saksasta.

Viime päivinä on paljastunut, miten pieni äärioikeistolainen solu on tappanut vuosina 2000-2006 kylmäverisesti kymmenen ihmistä - yhdeksän siirtolaista ja yhden naispuolisen poliisin.

Liittokansleri Angela Merkel sanoi maanantaina uusnatsien tekojen olevan "häpeäksi Saksalle". Samaan aikaan kyselevät tiedotusvälineet ja poliitikot, miten tällainen veritöitten sarja on voitu tehdä ilman, että poliisilla tai sisäisestä turvallisuudesta vastaavilla muilla viranomaisilla olisi mitään vihiä asiasta.

Äärivasemmistolaista Baader-Meinhof -liigaa ja sen seuraajia jäljitettiin kyllä tiukasti 1970- ja 1980-luvuilla, mutta "Zwickaun soluksi" sanottu äärioikeistolainen ryhmittymä on saanut toimia aivan vapaasti. Saksan viranomaisilla on nyt sisäisen ryhdistäytymisen paikka, ja moni asia joudutaan miettimään nyt uusiksi.

Suomi ei ole Saksa, Hollanti tai Norja, joissa rasismi on saanut väkivaltaisia piirteitä.

Yksi tekijä yhdistää kuitenkin kaikkia rasismille altistuvia maita: yhteiskunta eriarvoistuu ja osa joukosta tuntee menettävänsä otteensa siitä, minkä hän ajattelee kuuluvan itselleen tai mihin hänellä on oikeus. Kun ei voi kostaa vahvoille, kostetaan vielä heikommille.

Jussi Halla-ahon luulisi helsinkiläisenä tietävän, mitä kaupungissa tapahtuisi, jos vierasmaalaisia ei olisi. Kuka siivoaisi ne roskat ja jäljet, joita sivistyneet suomalaiset jälkeensä jättävät? (SavonSanomat)