Sammuta talvi-ihon jano

Kutittaa, punottaa ja halkeilee. Sellaiseen hipiään olemme pakkasilla tottuneet. Näillä vinkeillä ihosi hehkuu talvellakin. 

Neurotutkija Claudia Aguirre pitää käsissään vihreää, nuorta vaahteranlehteä ja maahan pudonnutta, punertavaa koppuraa.
- Näistä lehdistä näette sen, mitä kasvoillemmekin käy talvella. Kesällä iho on elinvoimainen, mutta talvella kaikki kosteus pakenee siitä. Ihosta tulee kuiva ja halkeileva, Dermalogican tieteellinen viestintäjohtaja havainnollistaa kosketuksesta musertuvalla lehdellä.
Kuiva ja kylmä talvisää on suomalaisille tuttu. Pakkanen saa ihon punoittamaan ja kutisemaan. Sen pinta muuttuu kuin autiomaaksi, jonka säröihin bakteerien on hyvä tehdä pesänsä.
Pakkasesta kiiruhdamme sisälle, jossa patterit hönkivät myös kuivaa ilmaa, tällä kertaa lämmintä.
- Kuuma ja kuiva on parempi kuin kylmä ja kuiva, mutta molemmat rasittavat ihoa. Samoin kuin lämpötilojen jatkuva vaihtelu, Aguirre sanoo.
Pakkasen lisäksi aurinkokin koettelee ihoa talvella. Niin käy etenkin hiihtolomalla, jolla päivät vietetään ulkona.
Kovalla pakkasella kannattaa ottaa vaatteet avuksi. Niillä saa suojattua ihoa tehokkaasti myös tuulelta.- Lumi on kuin toinen aurinko, sillä se heijastaa auringonsäteet alhaalta takaisin kasvoille. Suosittelen käyttämään suojakerrointa 15 päivittäin talvellakin, neurotutkija sanoo.
- Se voi polttaa ihoa ihan kuin aurinkokin.
Kun iho on stressaantunut, se ei uusiudu. Kevyt kuorinta auttaa paitsi elvytyksessä, myös kosteutuksessa. Voiteet pääsevät imeytymään paremmin, kun kuolleet solut on häädetty pois.
- Talvella kannattaa välttää vaahtoavia puhdistusaineita ja varsinkin saippuaa, sillä ne putsaavat ihon liiankin tehokkaasti. Rauhoittava puhdistusgeeli tai -voide puhdistaa lempeästi, Aguirre vinkkaa.
Hän suosittelee käyttämään seerumeja aamuin illoin, sillä niiden aktiiviaineet hoitavat ihoa meikin tai yövoiteen alla. Myös naamiot ja silmänympärysvoiteet kosteuttavat tehokkaasti.
- Silmänympärysihomme on vain viiden paperiarkin paksuinen, joten ei ihme, että kuivuuden ja ikääntymisen ensimerkit näkyvät juuri siellä, Aguirre kertoo.
Hän kehottaa kääntymään kosmetologin puoleen, jos oikeita tuotteita on hankala löytää.
Kolme harhaluuloa
Claudia Aguirre tyrmää seuraavat talvi-ihon hoitoon liittyvät harhaluulot:
1. Kuivaa ihoa ei saa kuoria
Väärin, sillä ihoa on helpompi hoitaa, kun kuollut solukko on kuorittu pois. Kuivaa ihoa ei kannata kuitenkaan rasittaa fysikaalisella tai rakeita sisältävällä kuorinnalla, vaan suosia kemiallista vaihtoehtoa. Esimerkiksi ananasta, papaijaa ja maitohappoa sisältävät kuorinnat puhdistavat ja kosteuttavat ihoa samanaikaisesti.
2. Voide jäätyy kasvoille
Olen tutkinut tätä asiaa erityisen tarkasti, sillä siitä kysytään minulta usein. Jos ajatellaan, että kehon lämpötila on +37 astetta, niin ihon lämpötila voi laskea pakkasessa ehkä +30 asteeseen. Eihän se ole lähelläkään nollaa tai pakkasta! Voide imeytyy heti levityksen jälkeen, jolloin sen lämpötila on sama kuin ihon. Öljypohjaisessa voiteessa jäätymisen vaaraa ei ainakaan ole.
3. Suojaa iho saunassa
Sauna on aina sokki iholle, kun lämpötila muuttuu yhtäkkiä. Vielä enemmän iho yllättyy, jos saunasta menee pakkaseen vilvoittelemaan. Höyry on kuitenkin kosteaa, joten en lähtisi suojaamaan ihoa ainakaan paksulla voiteella. Puhdas tai korkeintaan seerumilla kostutettu iho sopii saunaan parhaiten. Saunan jälkeen sen kannattaa antaa rauhoittua hetken aikaa ennen meikkausta.
Kotikonsteina kauraa ja kamomillaa
Kaura ehkäisee tulehduksia ja hellii ihoa. Kauranaamio onkin oiva hoito ärtyneelle iholle.
Ilmankostutin tasapainottaa patterien kuivattamaa huoneilmaa. Yöllä rauhallisesti huriseva laite kosteuttaa ihoa ja hengitysteitä.
Mineraaliöljyjä, vaseliinia tai parafiinia sisältävät huulikiillot tuntuvat hetken hyviltä huulilla, mutta jo parinkymmenen minuutin kuluttua huulesi huutavat kosteutta. Suun lipominenkin kuivattaa. Suosi talvella karitevoita tai avokadoa sisältäviä huulituotteita. Sisäisesti nautitut omegakolmoset auttavat myös kuivuuteen.
Kamomillatee inkiväärin paloilla on herkistyneestä ihosta kärsivän unelmajuoma. Molemmat ainesosat kamppailevat tulehduksia vastaan.
Kahvi pienentää ihohuokosia, joten parista päivittäisestä kupposesta ei kannata kantaa huonoa omaatuntoa. Talvella ne voivat jopa koitua ihosi parhaaksi.
Unohda pitkät, kuumat suihkut, sillä ne kuivattavat ihoa. Käy suihkussa pikaisesti ja levitä kosteusvoide vartalollesi kahden minuutin sisällä.
Pidä käsivoide mukana päivän menoissa. Jos haluat oikein helliä käsiäsi, levitä niille illalla paksua voidetta ja vedä puuvillahanskat yöksi päälle. (Iltalehti)

Helli itseäsi ja muita.