Saksa polkee taas jarrua – Wall Street on ihmeissään

Wall Street koki maanantaina taas kerran déjà vu-hetken. Amerikkalaisten odotukset Euroopan isoista uudesta valtion velkaostoista nousivat tasaista tahtia viime viikolla. Mutta maanantaina sekä Merkel että Weidmann tuntuivat torjuvan ajatuksen massiivisesta tukioperaatiosta. Espanjan velkamarkkinat reagoivat tilanteeseen erityisen negatiivisesti – kymmenen vuoden velan markkinakorko nousi jo yli 6,10 prosentin.

Kuinka pitkälle Saksa on valmis menemään ongelmavaltioiden velkamarkkinoiden tukemisessa? Tätä kysymystä on vatvottu kuukausia ja vastaus on entistä epäselvempi. Viime viikon lopulla markkinat alkoivat jälleen kerran uskoa, että Saksa on sittenkin taipumassa ainakin tuhannen miljardin euron tukiostoihin seuraavan vuoden aikana. Mutta maanantaina Saksan voimahahmot tuntuivat viestittävän, että on turha odottaa mammuttipakettia.

Tilanne on melkein identtinen lokakuun puolivälin vastaavanlaisen episodin kanssa. Markkinoiden annettiin uskoa, että Eurooppa on valmis tuntuvasti kasvaviin riskivelan tukiostoihin – ja sitten Saksa veti optimisteilta maton alta.

Tänään Bundesbankin Weidmann vastusti tiukkaan sävyyn löysän rahan politiikkaa, Klaas Knot luonnehti valtionvelan tukiostoja “väliaikaisiksi” ja Angela Merkel toisti eurobondien olevan mahdoton vaihtoehto. Saksa siis viesti, että kriisimaiden valtionvelan ostot eivät voi laajentua merkittävästi. Mutta huolimatta syksyn tukiostoista Italian ja nyt Espanjan markkinakorot ovat nousseet sietämättömälle tasolle. Ainoa keino painaa ne siedettävälle tasolle on Euroopan koordinoidut ja aiempaa laajemmat tukitoimet. Mitä Saksa siis oikeasti on valmis tekemään kriisin suhteen?

Wall Street selvästikin uskoo, että Saksa bluffaa – S&P oli vain 14 pisteen laskussa New Yorkissa kello kahden jälkeen huolimatta Espanjan ja Italian velkamarkkinoiden uusista ongelmista. Merkelin ja Weidmannin kommentit ovat kuitenkin melko selkeitä – jos Saksa todella olisi valmis massiiviseen tukioperaatioon, miksi se sotkisi tilannetta korostamalla vastahakoisuuttaan?

On mahdollista, että Amerikan sijoittajat eivät tajua, kuinka tiukkaa Saksan poliitikkojen vastustus setelikoneiden laulattamiseen on. Amerikassa keskuspankki on ollut erittäin halukas toteuttamaan löysän rahan politiikkaa ja inflaatiohuolet eivät ketään oikeasti paina. Poliitikot ovat vankasti isojen pankkien puolella molemmissa valtapuolueissa. S&P:n huomattava vahvuus Euroopan velkakriisin eskaloituessa on ehkä merkki siitä, että jenkkisijoittajat olettavat Bundesbankin taipuvan tuhannen miljardin eurojen syytämiseen Välimeren valtioiden syliin. Mutta mitä jos amerikkalaiset ovat lukeneet tilanteen täysin väärin – ja Saksa ei tulekaan taipumaan seuraavan parin kuukauden aikana? Joko Italian tai Espanjan velkamarkkinat tai Amerikan osakemarkkinat ovat nyt väärässä. Kohta nähdään, kumpi on lukenut tilanteen huonosti.

Apple jatkoi taas hidasta laskuaan – Amazonin Kindle Fire on saanut viime päivien aikana erinomaisia arvosteluja suhteessa laitteen matalaan hintaan. Applen toinen päänsärky on iPhone 4S:n akkuongelmien pitkittyminen. Uusin softapäivitys ei pulmaa ratkaissut kaikkien kuluttajien osalta. Erilaisilla teknologiafoorumeilla käydään nyt tiukkaa debattia siitä, kuinka laaja ongelma virrankulutuksen säätely oikein on. Tämä ei olisi Applelle ongelma, jos iPhone 4S olisi ominaisuuksiltaan vallankumouksellinen puhelin – mutta kyseessä on välivaihepuhelin, josta puuttuu mm. LTE-tuki ja iso näyttö. Siri-palvelu on monen mielestä mullistava, mutta nyt on olemassa riski, että vähemmän innokkaat Apple-fanit päätyvät odottamaan iPhone 5-mallia, jos virrankulutusongelmat eivät ratkea lähikuukausina. Apple tunnusti ongelmat julkaistessaan uuden version käyttöjärjestelmästä, antaen kriitikoille uskottavuutta. (Arvopaperi)