Viharikokset juutalaisia vastaan lisääntyvät Malmössä

Ruotsalaisessa Malmön kaupungissa juutalaisiin kohdistuvien viharikosten määrä on lähtenyt voimakkaaseen kasvuun.

Kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla poliisi sai viharikosepäilyistä 21 ilmoitusta. Koko viime vuoden aikana vastaava luku oli 20.

Vaikka lukumäärä on pieni, poliisi pitää kasvua merkittävänä ja Ruotsin rikostilastoissa Malmö painiikin omassa sarjassaan. Poliisille on ilmoitettu solvauksista, ahdistelusta, laittomista uhkauksista ja kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Fyysistä väkivaltaa on raportoitu harvoin.

Juutalaisseurakunnan tiedottajan Fredrik Sieradzkin mukaan seurakunnan jäsenet joutuvat monesti vihanilmaisujen kohteeksi kadulla, matkalla synagogaan tai sieltä pois.

Vain kahdeksan prosenttia viharikosepäilyistä selviää.

- Tekijöiden löytäminen on vaikeaa. Joku huutaa jotain ohi kulkevasta autosta. Voimme ehkä jäljittää auton, muttemme niitä, jotka istuivat autossa, Susanne Gosenius poliisista kertoo. (Nelonen)

Saksalainen Martti Luther on tunnettu juutalaisvihastaan, jonka ajatukset ovat samanlaisia kuin Adolf Hitlerin. Martti Lutherin teoksia kuten "Juutalaisista ja heidän valheistaan" jopa lainattiin antisemitistisiin tarkoituksiin toisen maailmansodan aikana Saksassa.

Ei ole yllättävää, että hyvä ihminen ei kannata luterilaisuutta tai eroaa luterilaisesta kirkosta välittömästi täysi-ikäisenä, jos hänet on pakotettu liittymään kirkkoon.