Italia juhli Berlusconin eroa

Italian parlamentin alahuone hyväksyi lauantaina nopeutetulla aikataululla ja suurella ääntenenemmistöllä budjettilait, jotka olivat pääministeri Silvio Berlusconin lähdön ehtona.

"Loppu diktatuurille", "vihdoinkin vapaus" nuoret julistivat lippuja heiluttaen ja partisaanimarssia laulaen lauantai-iltana Milanon keskusaukiolla Piazza del Duomolla.

Samoihin aikoihin hallituksen kokouksen jälkeen Berlusconi vahvisti suuntaavansa seuraavaksi presidentti Giorgio Napolitanon luo jättääkseen virallisen eroilmoituksensa.

Sen jälkeen presidentin odotettiin ilmoittavan, että entinen EU-komissaari Mario Monti muodostaa seuraavan hallituksen.

Tavoitteena on, että uusi hallitus olisi koossa jo ennen kuin markkinat maanantaina aukeavat.

Italia oli ajautua aiemmin tällä viikolla Kreikan, Irlannin ja Portugalin vanavedessa EU:n avustusluukulle, kun sen valtionlainojen korot nousivat ennätykselliseen 7,6 prosenttiin.

Berlusconi lounasti Mario Montin kanssa lauantaina ennen ratkaisevaa äänestystä. Sitä pidettiin merkkinä siitä, että Berlusconi ei yritä estää nopeaa vallanvaihdosta. Berlusconi halusi todennäköisesti kuitenkin varmistaa, että hänen puolueellaan on tukeva edustus myös uudessa hallituksessa. (Kauppalehti)