Viron EM-haaveille kova kolaus

Viron huikea lento jalkapallon EM-karsinnoissa ei näytä riittävän aivan ensi kesän EM-lopputurnaukseen asti.

Viro kärsi perjantaina Tallinnassa 0-4-tappion Irlannille jatkokarsintojen ensimmäisessä osaottelussa ja on tiistaina Dublinissa lähes mahdottoman tehtävän edessä.

Ottelu kulki heti alusta lähtien Irlannin komennossa, ja Keith Andrews puski vieraat johtoon jo 13. minuutilla. Viron tilanne vaikeutui entisestään, kun Andrei Stepanov otti 34. minuutilla toisen keltaisen kortin.

Toisella puoliajalla ottelupari sitten käytännössä ratkesi, kun Jon Walters ja Robbie Keane iskivät neljän minuutin välein pallon Viron maaliin. Kaiken kukkuraksi Raoi Piiroja otti punaisen kortin.

Lopussa Keane vielä kaunisteli lukemat 4-0:aan pilkulta.

Irlantilaisfaneille tulos oli suuri helpotus, sillä maa ei ole selviytynyt jalkapallon arvokisoihin sitten vuoden 2002.

Myös Kroatia tarrasi tiukasti EM-kisapaikkaan, kun se tyrmäsi Turkin Istanbulissa 3-0. Kamppailu alkoi isäntien kannalta surkeasti, kun Ivica Olic vei Kroatian johtoon jo toisella peliminuutilla.

Mario Mandzukic puski Kroatian 2-0-johtoon 32. minuutilla ja Vedran Corluka lisäsi vieraiden johtoa toisen jakson alussa.

Takaa-ajoasemastaan huolimatta viime EM-kisojen välieräjoukkue Turkki ei saanut aikaiseksi kummoistakaan kiriä. Toisessa osaottelussa Kroatiassa tiistaina turkkilaisten olisi yllettävä lähes ihmeeseen, jotta paikka EM-lopputurnaukseen irtoaisi.

Tshekki vahvoilla

Tshekki otti niskalenkin Montenegrosta voittamalla ensimmäisen osaottelun Prahassa 2-0.

Ottelu pysyi maalittomana 63. minuutille asti, jolloin Vaclav Pilar vei Tshekin johtoon Tomas Rosickyn syötöstä. Rosicky antoi syötön myös Tomas Sivokin ottelun lopussa tekemään 2-0-maaliin.

Montenegron selviytyminen jatkokarsintoihin asti oli melkoinen yllätys, mutta EM-paikkaan asti balkanilaisjoukkueen rahkeet eivät taida riittää. Toisessa osaottelussa sen olisi yllettävä vähintään kahden maalin voittoon.

Portugalin ja Bosnia-Hertsegovinan välinen ensimmäinen osaottelu jätti pelin vielä täysin avoimeksi, sillä maat nuhjasivat Bosnian Zenicassa maalittoman tasapelin.

Portugali hallitsi ottelua pääosin, tosin myös Bosnialla oli lopussa hyviä maalipaikkoja. Portugali onkin ennakkosuosikki, kun se pääsee tiistaina kotiyleisönsä eteen.

Maat kohtasivat myös kaksi vuotta sitten MM-jatkokarsinnassa, tuolloin Portugali vei pidemmän korren. (Iltalehti)