Skandaalit tai politiikka pitävät Berlusconin otsikoissa

Italian pääministerin paikalta eronneen Silvio Berlusconin ura on huima ryysyistä rikkauksiin -tarina. Lähes tyhjästä aloittanut pölynimurikauppias ja yökerholaulaja nousi mediamiljardööriksi ja Italian pääministeriksi. Hän on sodan jälkeen Italiassa pisimpään istunut pääministeri ja ollut politiikan keskiössä 17 vuotta, välillä pääministerinä, välillä oppositiossa, aina otsikoissa.
Tänä syksynä Berlusconin poliittinen ura tyssäsi laajaan epäluottamukseen. Hänen ei uskottu pystyvän pelastamaan Italiaa valtavan velkataakan alta. Sanat ja teot talouden pelastamisessa eivät kohdanneet.
Berlusconia ei nöyryytetty pelkästään tänä syksynä euromaiden ryhmässä, vaan kolhuja on tullut viimeisen vuoden aikana myös omilta poliittisilta kumppaneilta. Pettynyt Berlusconi puhuu pettureista.
Kotimaan painolastina on ollut myös vuosikausien arvostelu siitä, ettei Berlusconi luopunut mediayhtiönsä omistuksista ollessaan pääministerinä.
Oikeusjutut pitävät Berlusconin juristit kiireisinä
Oikeussaleissa jatkuvat veronkierto-, lahjus- ja seksijutut pitävät huolta, että 75-vuotias Berlusconi pysyy julkisuudessa.
Vaikka moni uskoo, että Berlusconin poliittinen ura on lopussa, toiset huomauttavat, että mies voi pulpahtaa huipulle uudestaan. Arvellaan, että Berlusconin on pakkokin yrittää pysyä politiikassa yritystoimintansa suojelemiseksi. Poliittisen aseman avulla hän voisi hakea turvaa oikeusistuimissa.
Asiantuntijat huomauttavat myös, että Berlusconi on kokenut peluri. Vuonna 1993 hän perusti pikavauhtia Forza Italia -puolueensa ja otti murskavoiton seuraavan vuoden vaaleissa. Uransa aikana hän on selvinnyt kymmenistä luottamusäänestyksistä hajanaista oppositiota vastaan. Vuonna 2006 Berlusconi ehti julistaa itsensä politiikan Jeesukseksi, joka on kärsivällinen ja kaiken sietävä uhri.
Politiikan myrskyissä Berlusconi siirtyi vuonna 2009 johtamaan Vapauden kansa eli Il Popolo della Libertà -nimistä puoluetta, jossa oli mukana myös Gianfranco Finin Kansallisliitto. Myöhemmin Finistä tuli Berlusconin vastaisen rintaman johtaja.
Italian suurta miestä on epäilty useaan otteeseen mafiayhteyksistä, mutta syytteitä ei ole nostettu.
Kannattajia riittää, tukea ystävältä Venäjältä
Vaikka Berlusconin henkilökohtainen suosio painui tämän syksyn mittauksissa pohjalukemiin, hänellä on yhä kannattajia eläkeläisten, keskiluokan ja pienyrittäjien piireissä. Moniin vetoaa Berlusconin optimismi, sujuvat puheet ja värikäs elämäntarina. Berlusconin tärkeä poliittinen sanoma on ollut kommunistien vastustaminen.
Berlusconi myös omistaa Italian tärkeimmät yksityiset televisiokanavat, mikä takaa hänen näkemystensä pääsyn julkisuuteen.
Berlusconi loi rikkautensa Milanon rakennusbisneksessä ja televisiokanavilla. Julkisuutta hän saa myös omistamalla jalkapallon huippujoukkue AC Milanin, jonka hän otti komentoonsa jo 1980-luvulla.
Ulkomailla Berlusconin mainetta söivät erikoinen huumori ja sammakot, joita hän päästi suustaan. Usein sutkautusten kohteena olivat naiset. Suomalaiset muistavat, kuinka vuonna 2005 Berlusconi moitti suomalaista ruokaa pahanmakuiseksi. Suomi ja Italia kilpailivat 2000-luvun alussa EU:n elintarvikeviraston sijoituspaikasta, Italia voitti.
Eron hetkellä Berlusconi sai tukea ystävältään Venäjältä. Pääministeri Vladimir Putinin mielestä Berlusconi kuuluu Euroopan politiikan viimeisiin mohikaaneihin. Hänen mukaansa Berlusconin hallitukset toivat Italian politiikkaan vakautta sen jälkeen, kun sodan jälkeiset hallitukset olivat vaihtuneet tiuhaan tahtiin. (YLE)