Kroatia murskasi Turkin, Viron tuhkimotarina ei ole saamassa onnellista loppua

EM-kisojen jatkokarsinnat käynnistyivät ryminällä, kun kovalla asenteella otteluunsa lähtenyt Kroatia nöyryytti Turkkia Istanbulissa. Viron unelma ensimmäisestä kisapaikasta pirstaloitui käytännössä täydellisesti, ja Tsekki puolestaan otti vahvan kiinnityksen kisapaikkaan kotikentällään.

Istanbulin ilta oli toivoa täynnä turkkilaisten sydämissä, mutta vieraaksi saapunut Kroatia oli säälimätön isäntäjoukkuetta kohtaan. Ottelua oli pelattu vasta kaksi minuuttia, kun nopeasti annetun vapaapotkun käynnistetyn hyökkäyksen päätteeksi Ivica Olić siirsi vieraat 1-0-johtoon. Turkin painajainen alkaa konkretisoitua ottelun 32. minuutilla, kun Darijo Srna keskittää takatolpalle ja Mario Mandžukić puskee pallon varmasti maaliin.

Ottelun toisella puoliskolla balkanilaiset eivät antaneet merkkiäkään otteensa hellittämisestä ja kotijoukkue ei edelleenkään löytänyt keinoja puhkoa vastustajan puolustusta. Vedran Ćorluka puolestaan löysi paikan ja siirsi Kroatian jo 3-0-johtoon Srnan antamasta vapaapotkusta. Ottelun loppua kohden kotijoukkueen epätoivo vain kasvoi ja Guus Hiddinkin miehistö tuntui aseettomalta. Enempää maaleja ei enää nähty ja omiensa esitykseen pettynyt yleisö aloitti stadionilta ulossiirtymisen suurin joukoin jo minuutteja ennen ottelun päätöstä.

Kroatialle 3-0-voitto tarkoittaa jo lähes varmaa jatkopaikkaa. EM2008-lopputurnauksessa Turkki pudotti juuri Kroatian puolivälierissä ja nyt balkanilaiset ovat saamassa edes pienen hyvityksen tälle tappiolle.

Asemasotaa Zenicassa

Bosnia-Herzegovina isännöi Portugalia Zenicassa. Portugali hallitsi ottelua hienokseltaan, mutta maaliin asti kumpikaan joukkueista ei onnistunut palloa toimittamaan. Ottelun paras paikka siunaantui isäntien Vedad Ibiševićille, jonka Zvjezdan Misimović vapautti maalipaikkaan. Hoffenheimin hyökkääjä ampui pallon kuitenkin paikasta yli maalin.

Portugaliin siirryttäessä vierasmaalisääntö tulee lisäämään painetta kotijoukkueen harteilla, sillä yksikin virhe voi johtaa tilanteeseen, jossa lusitaanien on osuttava kahdesti päästäkseen jatkoon. Tästäkin huolimatta isäntäjoukkue on varmasti vahvoilla kotikentällään.

Kisapaikan tuntua Prahassa

Tsekki kohtasi kotikentällään Montenegron. Ottelun ensimmäinen puolisko ei vielä maaleja tarjonnut, mutta 63. peliminuutin jälkeen isäntäjoukkue iski. Václav Pilař pelattiin maalipaikkaan Tomáš Rosickýn toimesta ja Pilař kiitti viimeistelemällä varmasti. Pelattaessa jo ottelun lisäaikaa, iski Tomáš Sivok isännille toisen osuman Rosickýn tarjoilemasta vapaapotkusta. Ottelusta 2-0-voiton ottanut Tsekki suuntaa siis ensi viikolla Podgoricaan erittäin hyvistä asemista.

Tallinna toimi unelmien murskaamona

Ennen ottelua Virossa oli suuret odotukset tälle jatkokarsinnalle Irlantia vastaan, mutta lopulta kaikki kääntyi valtavaksi painajaiseksi. Irlanti karkasi ottelussa johtoon jo 13. peliminuutilla Keith Andrewsin toimesta, eikä tästä ollut enää paluuta. Länsinaapurimme jäi miesvajaalle 35. peliminuutilla, kun Andrei Stepanov otti toisen keltaisen korttinsa rajulla taklauksella. Viro sinnitteli vielä maalin päässä ottelun toiselle puoliskolle.

Toisella puoliskolla ottelu karkasi lopullisesti virolaisten käsistä. Jon Walters siirsi vieraat jo 2-0-johtoon, kun ottelua oli pelattu 63 minuuttia. Kotijoukkueen kapteeni Raio Piiroja kirjautti itselleen toisen keltaisen ja suihkukomennuksen reilu kymmenin minuuttia edellisen osuman jälkeen. Virolaisten painajaisen sinetöi lopullisesti Irlannin kapteeni Robbie Keane kahdella lisämaalilla. 4-0-tappion kokenut Viro on mahdottomassa tilanteessa jatkopaikan suhteen matkatessaan vuorostaan Irlantiin.

EM-kisojen jatkokarsinnan ensimmäiset ottelut:

Turkki - Kroatia 0-3
Bosnia-Hertsegovina - Portugali 0-0
Tsekki - Montenegro 2-0
Viro - Irlanti 0-4 (Futismaailma)

Tälläista futismaailmassa..