Amerikkalaisten herkku ennätyskallista - kiinalaiset ahmivat raaka-aineen

Amerikkalaisten perinteinen kiitospäiväherkku, pekaanipähkinäpiirakka, maksaa tänä vuonna edellisvuosia huomattavasti enemmän.

Supersuosittuun makeaan jälkiruokaan käytettävien pähkinöiden hinta on noussut lyhyessä ajassa yli 20 prosenttia.

Syynä hintojen nousuun on kuivuus, joka tuhosi osan pähkinäsadosta.

Toinen syy on se, että kiinalaiset ahmivat yhä suuremman osa amerikkalaisesta pekaanipähkinäsadosta.

Kiinalaiset rakastavat pähkinöitä, ja niiden kulutus on suurimmillaan Kiinan uuden vuoden juhlinnan aikana alkuvuodesta. Kiina ostaakin noin viidenneksen Yhdysvaltain pekaanipähkinöistä.

Nyt amerikkalaiset pähkinäfarmarit pelkäävät, että kovat hinnat alkavat jo hirvittää amerikkalaisia kuluttajia.

– Jossain vaiheessa hinta nousee liian kovaksi ja kulutus laskee, kiteytti pähkinäviljelijä Trey Pippin ABC-uutisissa.

Korkeat hinnat ovat lisänneet myös varkauksia, ja viljelijät joutuvat vartioimaan satoaan aiempaa tarkemmin.

Maapähkinäsato huonoin vuosikymmeniin

Toinen amerikkalaisten rakastama pähkinäherkku, maapähkinävoi, on sekin yhä kalliimpaa.

Maapähkinäpensaatkin ovat kärsineet eteläisten osavaltioiden ennätyskuivuudesta, ja osa tuottajista on nostanut hintoja jo 40 prosenttia. Sato oli huonoin vuosikymmeniin, ja lisäksi yhä harvempi tuottaja haluaa viljellä maapähkinöitä.

– Tänä vuonna maapähkinöitä istutettiin edellisvuosia huomattavasti vähemmän, koska maissin ja puuvillan hinnat olivat houkuttelevampia viljelijöille, korosti Tiffany Arthur Yhdysvaltain maatalousministeriöstä Richmond Time-Dispatch -lehdelle.

Maapähkinävoiteollisuus on kovilla myös siksi, että Yhdysvalloissa yhä useammat ovat allergisia maapähkinöille. Monissa kouluissa maapähkinätuotteet on kielletty kokonaan, ja osa lentoyhtiöistä on luopunut maapähkinöiden tarjoilusta. (Ruokala)