120 000 suomalaisen lääke loppui apteekeista!

Apteekeista loppuneen verenpainelääke Atacandin kaikkia vahvuuksia saadaan Suomeen marraskuun loppuun mennessä, kerrotaan valmistaja AstraZenecalta Uudelle Suomelle.

Ensimmäisenä hyllyihin saadaan 16 milligramman Atacand Plussaa. Sitä pitäisi olla apteekeissa ensi viikon alussa. Muita vahvuuksia pitäisi tulla apteekkeihin viikoilla 47 ja 48 eli 2–3 viikon päästä. Joistain apteekeista on yhä saanut tiettyjä vahvuuksia.

AstraZenecan mukaan lääkkeen loppuminen johtuu sitä valmistavan ruotsalaisen tehtaan paikanvaihdoksesta. Muutto oli tiedossa, mutta sen jälkeen lääkkeen valmistusprosessi on tökkinyt odottamattomasti.

–Tähän oli varauduttu, mutta valitettavasti prosessit, joiden oletettiin lähtevän heti käyntiin, eivät lähteneet, kertoo yhtiön Suomen maajohtaja Jyrki Lönnfors Uudelle Suomelle.

Atacandia käyttää valmistajan mukaan yhteensä noin 120 000 suomalaista. Potilailta on Lönnforsin mukaan tullut ”yksittäisiä yhteydenottoja” hyllyjen tyhjennyttyä. Apteekeille tilanteesta on tiedotettu sitä mukaa, kun tehtaalta on tullut tietoa.

Atacandin loppumisesta kertoi aiemmin Uuden Suomen kustantaja Niklas Herlin Puheenvuoro-blogissaan. Herlin huolehtii Atacandia syövistä ihmisistä, joille on jo alettu tarjoilla korvaavaa lääkettä. Korvaava lääke ei kuitenkaan sovellu kaikille korkeasta verenpaineesta kärsiville.

–Siten olen tilanteessa, jossa en missään nimessä haluaisi "korvaavaa lääkettä". Entä jos se ei purisi, vaan paine lähtisi nousemaan vaaralliselle tasolle?

–Tämä on vakava asia. Rane ja minä emme ole Suomen ainoat Atacandista riippuvaiset. Toivon eniten itseni mutta myös Ranen ja monen muun suomalaisen takia, että tämän ja muiden elintärkeiden lääkkeiden tuotanto ei pätki kovinkaan usein.

(UusiSuomi)