Suomi lietsoo euron tuhoa

Financial Times Deutschlandin mukaan Suomen vaalit ovat syypää markkinoiden uuteen pelkoon Kreikan velkaohjelman epäonnistumisesta.

Lehden otsikon mukaan "Suomi lietsoo pelkoja euron tuhosta".

Kreikan kymmenen vuoden valtion velkakirjojen markkinakorot kohosivat torstaina uuteen ennätykseen, yli 13 prosenttiin. Samalla markkinoiden pelko Kreikan maksukyvyttömyydestä nousi uudelle tasolle.

EU-maat ja IMF rakensivat Kreikalle toukokuussa 2010 110 miljardin euron lainapaketin, joka edellyttää tiukkaa talouskuria. Ensi vuonna maan pitäisi palata normaaleille lainamarkkinoille, mutta nyt usko siihen näyttäisi taas horjuvan.

Saksalaislehden mukaan uskon horjumisen syynä ovat Suomen vaalit. FTD kertoo, että pelon sytytti suomalainen valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies.

Virkamies kertoi Reutersille, että uusimpien mielipidetiedusteluiden mukaan 48 prosenttia suomalaisista vastustaisi kaikenlaista apua Portugalille sekä Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) takausvastuiden korottamista.

Reutersin mukaan virkamies kertoi, että oppositiossa oleva SDP, joka on aiemmin ollut EU-myönteinen, haluaakin nyt Portugalin velkojen uudelleenjärjestelyyn lainoittamisen sijaan.

FTD:n mukaan on mahdollista, että Eurooppa-kriittinen ryhmittymä voittaisi Suomessa vaalit ja hylkäisi eurooppalaiset päätökset Portugalin hätälainasta ja vakausrahaston tehostamisesta. Portugalin lainapakettia ja ERVV:tä koskevat päätökset edellyttävät yksimielisyyttä. (Verkkouutiset)