Maallistuminen ei uhkaa uskontoja väittää kirkkojen johtajat

uomen uskontojohtajat julistavat tänään julkaistussa yhteisessä lausunnossaan uskonnonvapauden ilosanomaa.

Yhteiskunnan maallistuminen ei uhkaa uskontoja, katsovat evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen, ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, katolisen kirkon piispa Teemu Sippo, Juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Gideon Bolotowsky, Suomen Islam-seurakunnan (tataariyhteisö) puheenjohtaja Okan Daher, Suomen Islamilaisen Neuvoston puheenjohtaja Abdi-Hakim Yasin Ararse ja Suomen Ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen.

He korostavat uskonnonvapauden merkitystä ihmisoikeuksille ja yhteiskunnan kehitykselle. Uskontojohtajat painottavat, että kehitysyhteistyössä tulee huomioida ihmisoikeuksien rinnalla myös vastaanottajamaiden uskonnonvapaustilanne. Uskonnonvapauskäsite pitää sisällään oikeuden vaihtaa uskontoa.

–Kukaan ei saa joutua painostuksen kohteeksi ennen tai jälkeen tällaisen valinnan tekemistä. Suomella on hyvät edellytykset olla edelläkävijämaa yhteiskuntaan juurtuneiden uskontojen ja kulttuurien välisessä kohtaamisessa, allekirjoittajat korostavat.

Kirkkopomojen mielestä yhteiskunnan maallistuminen voi uskontojen näivettymisen sijaan pikemminkin luoda mahdollisuuden uskonnoille.

Uskontojohtajien mielestä valtion velvollisuus on taata uskonnon- ja katsomusvapaus kansalaisille. (UusiSuomi)