Kesätyö ulkomailla vaatii huolellista esityötä

Moni suomalaisnuori etsii kesätyöpaikkaa ulkomailta internetin välityksellä. Yksi suosituimmista työn ja työntekijöiden välittäjistä on 31:ssä Euroopan maassa toimiva EU-komission ylläpitämä Eures-portaali.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä suositellaan, että kesätöitä ulkomailta hakeva nuori ei lähtisi hankkimaan tietoja työmahdollisuuksista pelkästään internetin varassa.

– Aina suosittelemme, että työnhakija valmistautuisi työnhakuun mahdollisimman perusteellisesti ja tapaisi Eures-neuvojan kotimaassa. Tällöin voi välttää karikoita, kertoo ylitarkastaja Laura Perheentupa työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Toki verkossakin on Eures-portaalissa paljon tietoa saatavilla, mutta neuvojan henkilökohtainen tapaaminen voi olla parempi keino selvittää kohdemaan työlainsäädäntöä ja olosuhteita.Työnhaussa askarruttavissa kysymyksissä helsinkiläisnuoret voivat ottaa yhteyttä Kluuvin työ- ja elinkeinotoimiston Eures-neuvojiin. Nuoret tapaavat neuvojia henkilökohtaisesti ja yhteyttä otetaan myös sähköpostitse ja puhelimitse.

– Yhteydenotot vilkastuvat keväällä ja asiakasmäärissä on silloin piikki. Yhteydenottoja tulee yhteensä eri neuvojille satoja kuukaudessa. Nuorten lisäksihän me palvelemme myös aikuisia, jotka ovat lähdössä töihin ulkomaille tai harkitsevat sitä, kertoo Eures-neuvoja Tuula Kinnunen. Tamperelainen-lehden haastatteleman suomalaisnuoren kesätyöpesti etelän turistirysässä muodostui painajaiseksi, kun työnantaja jätti sovittuja palkkoja maksamatta, teetti ylitöitä ja jopa uhkaili väkivallalla.
– Meille tulleiden palautteiden perusteella vastaavanlaiset tapaukset eivät ole yleisiä. Tärkeää on, ettei työntekijä jää yksin huonon kokemuksensa kanssa, vaan kertoisi siitä komennuksensa aikana kohdemaan Eures-neuvojalle sekä kotimaan neuvojalle jälkikäteen, toteaa Laura Perheentupa.

Ulkomailla kesätöissä oleva nuori saattaa kokea, etteivät työolosuhteet joiltakin osin olekaan sitä, mitä on odotettu tai sovittu työnantajan kanssa. Esimerkiksi Keski- ja Etelä-Euroopan pitemmät työajat voivat olla yllätys suomalaisnuorelle.

– Erittäin harvoin on tullut negatiivista palautetta. Yksittäistapauksia on joskus, ja niihin pyritään välittömästi puuttumaan Eures-neuvojien verkoston kautta, Tuula Kinnunen sanoo.

– Työsopimusta tehtäessä on aina kaksi osapuolta ja onkin tärkeää tehdä sopimus kirjallisena. Ennen allekirjoittamista on varmistettava, että ymmärtää, mitä sopimus sisältää, erityisesti kun se tehdään vieraalla kielellä.

Jos nuoren mielestä työnantaja ei noudata jo solmittua työsopimusta, voi tilanteessa olla heti yhteydessä työskentelymaan lähimpään Eures-neuvojaan, joka antaa tietoa oikeuksista ja velvollisuuksista.

Perheentupa huomauttaa, että lisäksi olisi hyvä, että työnhakija käy mahdollisen tulevan työantajansa kanssa kirjeenvaihtoa vaikkapa sähköpostin välityksellä.

– Tällöin työntekijä saa kirjallisesti tietoja siitä, millaista työtä työnantaja on tarjoamassa. (HelsinginUutiset)