Suomalaisyritysten mobiilisovellukset on perinteisesti rakennettu Nokian Symbian-alustalle. Nyt sovellukset menevät monissa yrityksissä uusiksi, kun Nokia vaihtaa vähitellen älypuhelimensa Symbianin Microsoftin Windows Phoneen.
Lemminkäisessä on käytetty mobiilisovellusta kiinteistöhuoltojen työnohjauksessa. ”Symbian-sovelluksemme täytyy kääntää jollekin toiselle alustalle. Emme ole vielä päättäneet, minkä alustan valitsemme”, tietohallintojohtaja Tapio Vähämäki kertoo.
Windows Phone on kuitenkin todennäköinen vaihtoehto. Yhtiössä on käytössä toista tuhatta älypuhelinta, joista suurin osa on Nokian Symbian-malleja.
Älypuhelimia ei uusita kertarysäyksellä, vaan Symbian ja Windows Phone jatkavat elämäänsä yrityksessä vielä pitkään rinnakkain. Tämä on haaste myös yhtiön mobiilisovellukselle.
Joko siitä ylläpidetään erillisiä versioita sekä Windows Phonelle että Symbianille tai tehdään erillinen kokonaan uusi versio, joka toimii molemmilla alustoilla.
”Windows Phonen tulo on kokonaisuudessaan hyvä asia. Mobiilisovellusten tekemisen pitäisi helpottua Symbianiin verrattuna”, Vähämäki sanoo ja uskoo, että yritysten muutkin it-palvelut saadaan jatkossa tuotua entistä sujuvammin älypuhelimiin.
Korvaajaksi minikannettava
Talotekniikkaan erikoistuneessa Aressa mobiilisovellukset eivät sen sijaan tuota päänvaivaa. Yrityksessä käytettiin aiemmin Windows Mobile -puhelimiin tarkoitettua sovellusta, mutta se päätettiin korvata jo ennen Nokian Windows-siirtoa mokkuloilla varustetuilla minikannettavilla.
Aren työntekijät saavat niillä tarvittaessa liikkuessaankin yhteyden yrityksen toiminnanohjausjärjestelmään. Kyseessä on valmis pakettiratkaisu suoraan kaupan hyllyltä.
”Mobiilisovelluksen koodauksen ylläpitäminen osoittautui kalliiksi, koska kyseessä oli yrityskohtainen ratkaisu. Ongelmaksi tuli puhelinten hajanaisuus. Sovellus olisi pitänyt tehdä käytännössä jokaiselle puhelinmallille erikseen”, Aren ict-päällikkö Harri Pennanen kertoo.
Yrityksessä on 1 200 työpuhelinta. Uusista puhelinmalleista ei ole vielä tehty päätöksiä. Testissä on parhaillaan Android-luureja, ja Pennanen uskoo, että myös Windows Phone tulee jossakin vaiheessa koekäyttöön. Toistaiseksi yritys pysyttelee kuitenkin yhä tutuissa Nokian Symbian-malleissa.
”Mitään äkkinäistä päätöstä emme tee suuntaan emmekä toiseen. Puhelin on työntekijälle työkalu, joka pitää olla käytössä koko ajan”, Pennanen korostaa.
Jos Windows Phone puhelimet tulevat aikanaan yritykseen, ne ovat Aressa käytössä rinnan Symbian-mallien kanssa. Nykyinen etähallintajärjestelmäkin toimii Pennasen mukaan samanaikaisesti molemmilla alustoilla.
Liikennevalot kännykkään
Pankki- ja vakuutuskonserni OP-Pohjolassa oman henkilöstön käyttöön räätälöidyt mobiilisovellukset ovat olleet vain pienen joukon käytössä, esimerkiksi vahinkotarkastajilla. Tietohallintojohtaja Marco Halénin mukaan yhtiö ei ole vielä päättänyt, siirtyykö se Windows Phone -kelkkaan. Mitään estettä hän ei tälle näe.
”Jos Windows Phonen tulo Nokian puhelimiin mahdollistaa työaseman sovellusten helpomman tuomisen myös puhelimeen, se on pelkästään positiivinen asia”, Halén arvioi.
Hän uskoo, että hyötyä voisi olla erityisesti yhdistettyyn viestintään tarkoitetun Microsoftin Office Communicatorin nivomisesta kiinteämmin kännykkään. Verkkoneuvottelut, läsnäolotieto, ip-puhelut ja pikaviestit toimisivat silloin sulavasti niin työpöydän kuin älypuheliminkin välillä.
”Käyttökokemuksen pitää olla mobiililaitteissa vähintään samalla tasolla, kuin mihin käyttäjät ovat tottuneet työasemalla”, Halén sanoo.
Jos Windows-puhelimet tulisivat käyttöön, yhtiö hankkisi todennäköisesti palvelukumppaniltaan vahinkotarkastajien käyttöön uuden version mobiilisovelluksestaan.
”Kerralla koko puhelinkantaa ei missään nimessä lähdetä uusimaan”, Halén korostaa.(Tietoviikko)