Hyssälä lopetti Kelan villapeitto­lahjan satavuotiaille

Kelan pääjohtajan Liisa Hyssälän sakset ovat katkaisseet vuosikymmeniä vanhan perinteen, Suomen valtion huomionosoituksena annettavan lahjan sata vuotta täyttäville kansalaisilleen.

Tämän vuoden alusta lähtien Suomen 100-vuotiaat eivät ole enää saaneet Kelan lahjoittamana lämmintä villapeittoa ja kukkakimppua kuten ennen. Kelassa perustellaan tuoretta leikkauspäätöstä sillä, että sata vuotta täyttäviä on nykyisin niin paljon ja laitos haluaa säästää.

Kela on vanhan perinteen mukaisesti toimittanut ja usein käynyt myös ojentamassa satavuotiaille syntymäpäiväsankareille kotimaisen villashaalin, kukkavihon ja pääjohtajan mustekynällään allekirjoittaman adressin.

Tämän vuoden alusta alkaen Kela on lähettänyt postitse enää pelkän adressin, jonka Hyssälä on allekirjoittanut.

Samassa saumassa torkkupeitot

Hyssälä teki ehdotuksen satavuotiaiden huomionosoituksen nipistämisestä viime syksynä Kelan johtokunnalle, joka muodollisesti vahvisti päätöksen. Hyssälä nimitettiin virkaansa viime keväänä keskustan sosiaali- ja terveysministerin tehtävästä.

Päätös kunniavanhusten villapeittoperinteen lopettamisesta tehtiin sattumalta samoihin aikoihin, kun eduskuntaan hankittiin viime syksynä kohua herättäneet torkkupeitot. Kela on eduskunnan suoraan valvoma laitos.

Hyssälä ei halunnut vastata Talouselämän puheluihin tai tekstiviestiin.

Valtuutettujen puheenjohtaja harmistunut

Kelan valtuutettujen puheenjohtaja, kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) on harmistunut pääjohtajan päätöksestä.

”Olen harmistunut. Minusta tämä on ollut kaunis ele ja kaunis perinne, ja olisin toivonut, että perinnettä olisi voitu jatkaa”, Kiljunen sanoo.

”Valtuutettujen puheenjohtajana minulla ei ole asiassa toimivaltuuksia. En näe tätä kustannuskysymyksenä, koska ei meillä kuitenkaan ole sata vuotta täyttäviä vuosittain niin paljon, että se vaikuttaisi Kelan talouteen.” (Talouselämä)