Työ ei kannata kaikille suomalaisille

Työtön, kun menet töihin käteesi jää keskimäärin 631 euroa enemmän. Jos otat osa-aikatöitä, nettosi kasvaa vain 290 euroa.

Keskimäärin viranomaiset vievät 62–66 prosenttia työhön menneen työttömän kasvaneista tienesteistä.

Näin käy, kun verotus kiristyy ja menetät etuutesi.
Tämä ilmenee tutkijaharjoittelijana Palkansaajien tutkimuslaitoksessa toimineen Olli Kärkkäisen tekemästä tutkimuksesta ”Työn vastaanottamisen kannustimet Suomessa”. Se on julkaistu PT:n sarjassa Työpapereita.

Kaikkein karvaimmin työllistyminen kouraisee tutkimuksen mukaan yksinhuoltajia. Heillä peräti kaksi kolmannesta uusista tuloista menee kasvaneisiin veroihin ja valahtaa vähentyneisiin etuuksiin. (Katso taulukot jutun lopussa).

Kärkkäinen kutsuu tuloloukoksi kuitenkin vasta tilannetta, jossa työllistymisen todelliseksi veroasteeksi tulee yli 80 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että 80 prosenttia työllistymisen tuomasta tulonkasvusta menee kasvaneisiin veroihin ja vähentyneisiin etuuksiin.

Tähän loukkoon putoaa 15 prosenttia kaikista työttömistä ja liki kolmannes yksinhuoltajista. (Katso taulukot jutun lopussa.)

Tutkimus ei ota huomioon, kuinka esimerkiksi lastenhoito vaikeutuu työllistymisen myötä, tai kuinka pukeutumiseen ja liikkumiseen liittyvät kulut lähtevät kasvuun.

Vaikka kannustinloukkoja on onnistuttu vähentämään vero- ja sosiaaliturvauudistuksilla, ne ovat Kärkkäisen mukaan edelleenkin ongelma Suomessa.

Puolipäivätyön vastaanottaminen kannattaa huonommin kuin kokopäivätyöhön lähtö. Osittainen työllistyminen vaikka kaupan kassalla, missä työ ei yleensä ole kuin joidenkin tuntien mittaista, ei siis houkuttele.

Ilman soviteltua päivärahaa todellinen veroaste nousee yksinhuoltajilla keskimäärin päälle sadan. Rahaa jää siis osapäivätyöstä kouraan vähemmän kuin kotiin jäämällä.

Ja sitten byrokratian itse itselleen luoma loukko, jonka Kärkkäinen havaitsee: soviteltu päiväraha kannustaa osa-aikatyön ottoon, mutta heikentää sitä matalapalkkaisimmissa työsuhteissa. Tulos ei tutkijan mukaan ole kuitenkaan aivan yksiselitteinen.

Hänen mukaansa kannustinloukkoja voisi poistaa suurentamalla ansiotulovähennystä lapsiperheillä ja pienentämällä asumistuen omavastuuosuuksien tulosidonnaisuuksia yksinhuoltajilla ja yksin asuvilla. (Taloussanomat)

Mikä olisi mielestäsi  paras ratkaisu siihen, että työ olisi aina kannattavaa?