100 euroa takaisin tv-lupatarkastaja rikkoi kotirauhaa

Kuopion hallinto-oikeus on päättänyt, että viestintävirasto ei saanut periä henkilöltä tv-tarkastusmaksua, koska tarkastaja ei ollut voinut hankkia todistusaineistoa muuten kuin rikkomalla kotirauhaa.

Jupakka alkoi, kun viestintävirasto määräsi tarkastuksen kohteeksi joutuneelle henkilölle 100 euron tarkastusmaksun, josta hän valitti.

Valituksessa kerrottiin, että lupatarkastaja oli tullut asuntoon avoimen oven kautta asukkaan poissa ollessa. Valittajan mukaan tarkastaja ei ollut voinut tehdä havaintoaan ilmoittamastaan televisiosta olohuoneessa ulko-ovelta, vaan tarkastaja oli tullut sisälle asuntoon. Hän liitti valitukseensa neljä valokuvaa, jotka hän oli ottanut asuntonsa ulko-oven kynnykseltä ja asunnon eteisestä huoneistoonsa päin.

Hallinto-oikeus katsoi, että valokuvista oli pääteltävissä, että asunnon ulko-ovelta ei näy olohuoneeseen, jossa tarkastaja oli ilmoittanut television olleen. Koska havainto televisiosta näin tehtynä ei voinut pitää paikkaansa, Viestintävirastolta oli puuttunut edellytys määrätä tarkastusmaksu. Päätös kumottiin tällä perusteella.

Edelleen hallinto-oikeus katsoi, että jos tarkastaja oli käynyt asunnon sisällä ja näin havainnut olohuoneessa television, oli tarkastaja hankkinut todistusaineiston laittomalla tavalla. Asunnon sisätiloja suojaa Suomen perustuslain 10 §:ssä säädetty kotirauha. (UusiSuomi)