Miten suojata sijoituksesi äkkikatastrofilta

Monen syvän pörssilaskun taustalla on niin kutsuttu musta joutsen -tapahtuma. Mustalle joutsenelle on tyypillistä, että se ei ole ennustettava ja sillä on suuri vaikutus.

Näistä tapahtumista on viime vuosilta useita esimerkkejä: vuoden 2001 terroristi-isku USA:ssa, Lehman Brothersin kaatuminen 2008 ja tuoreimpana Japanin maanjäristys.

Varautuminen mustaan joutseneen vaikuttaisi siis lähes mahdottomalta tehtävältä. Market Watch listaa kuitenkin viisi keinoa, joilla voit minimoida mustan joutsenen haittavaikutukset omassa salkussasi.

1. Hajautus

Jokaisen sijoittajan perusteesi hajautuksesta on sijoitusammattilaisten ykkösneuvo myös yllättävimpien tapahtumien varalle. Salkun hajautuksessa ei ensisijaisesti ole kyse erityyppisten sijoituskohteiden ostamisesta vaan ennen kaikkea erilaisten riskien yhdistämisestä.

2. Käteinen

Pidä käteistä helposti saatavilla. Käteisvaranto pelastaa vaikkapa hetkelliseltä työttömyydeltä tai sen avulla voit ottaa hyödyn irti osakkeiden hintojen laskusta.

3. Kulta

Mielenrauhan säilyttäjänä kulta on voittamaton. Vaikka sen hinta heilahteleekin, epävarmoina aikoina se todistaa voimansa turvasatamana. JMK Advisorsin sijoitusneuvoja Karl Mils suosittelee pitämään kullan painon salkussa 5–10 prosentissa.

4. Hedge-tuotteet

Nämä sijoitusmarkkinoiden kiistakapulat ovat usein epäselvästi rakennettuja ja kalliita paketteja, joten varuillaan niiden kanssa on oltava. Silti, jos markkinoilla myrskyää kovasti, markkinaa vastaan kulkevat tuotteet voivat pitää sijoittajan kiinni tulovirrassa heikkoinakin aikoina.

5. Tasapainotus

Sijoittajan kultaisten sääntöjen kokoelmasta on myös viimeinen ohje: Myy voittajia ja osta häviäjiä. Tasapainottamalla salkkua säännöllisesti, pidät kiinni hajautussuunnitelmastasi. Sijoitusneuvojat suosittelevat tekemään siirtoja, kun sijoitusten paino on muuttunut 3–5 prosenttia tavoitetasostasi. (Talouselämä)

Warren Buffett suosittelee lähes kaikille sijoittajille hyvin hajautettua vähäkuluista indeksirahastoa.