Vain tämä voi kääntää Nokian kurssin!

Nokian osake on halventunut reilussa kuukaudessa lähes 30 prosenttia kun yhtiö ilmoitti helmikuussa vaihtavansa älypuhelimiensa ensisijaiseksi käyttöjärjestelmäksi ohjelmistojätti Microsoftin Windows Phonen.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila sanoi keskiviikkona Helsingin Sanomissa, että kurssilasku on ”tuskallista” hallitukselle. Hän totesi, että 1,5–2 vuoden siirtymäaika on niin pitkä aika, johon ”kaikkien sijoittajien kärsivällisyys ei riitä”.

– Kurssi voi kääntyä nousuun sitten, kun strategian toteutus alkaa selkeytyä ja tulosnäkymät parantua. Strategiamuutoksella on pitkä siirtymisaika, jonka epävarmuus heijastuu kurssiin, sanoo Pohjola Pankin seniorianalyytikko Hannu Rauhala Taloussanomille.

Nokian kurssia on painanut myös markkinoiden yleinen alavireinen tunnelma, joka johtuu arabimaiden levottomuuksista, Japanin maanjäristyksestä ja euromaiden velkakriisistä. Kriisien pelätään uhkaavan maailmantalouden elpymistä.

– Markkinat hermoilevat monesta asiasta. Nokian kurssin kääntymiseen ei ole yksittäistä jippoa, Rauhala arvioi.

Pitkä toteutusaika
hermostuttaa

Jorma Ollila sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa hallituksen keskustelleen Nokian tilanteesta 20–30 keskeisen osakkeenomistajan kanssa. Suursijoittajat sanoivat pitävänsä Windows-ratkaisua hyvänä, mutta karsastavansa pitkää toteuttamisaikaa.

Siirtymäajan aikana Nokian liiketoiminnan ympärillä on monia avoimia kysymyksiä. Avointa on esimerkiksi se, kuinka jyrkästi Symbian-puhelinten myynti ja markkinaosuus laskevat kahden vuoden aikana.

Lisäksi Nokian ja Microsoftin lopullinen sopimus on vielä allekirjoittamatta. Rauhala ennakoi, että Nokia voisi viestiä strategiamuutoksen vaikutuksista tarkemmin, kun sopimus saadaan valmiiksi.

Nokian ensimmäistä Windows-käyttöjärjestelmään perustuvaa puhelinta odotetaan kauppojen hyllyille loppuvuodeksi. Ensi vuonna yhtiö aikoo julistaa useita Windows-puhelinta.

Rauhala ei halua tarkemmin arvioida, kuinka kauan kurssin alavire kestää, koska Nokian ympärillä on paljon epävarmuutta.

– Nokian kanssa ei malta kuin odotella, Rauhala summaa.

Pohjolan sijoitussuositus Nokian osakkeelle on ”lisää” ja tavoitehinta on 7,20 euroa.

Kurssi
pohjalukemissa

Nokian osake painui viime viikolla alle kuuden euron Helsingin pörssissä ja noteerattiin alimmillaan 5,41 euroon. Keskiviikkona päivällä kurssi liikkui 5,89 eurossa loivalla laskulla.

Nokian kurssin lasku on tapahtunut yllättävän nopeasti. Sveitsiläispankki Credit Suisse arvioi ennen strategiamuutosta, että Nokian kurssi voi laskea 29 prosenttia 5,60 euroon seuraavaan vuoden, puolentoista vuoden aikana.

Kurssilaskun syyksi investointipankki ennakoi yhtiön markkinaosuuden romahtamisen 29 prosentista 16–18 prosenttiin. Samalla puhelimista saatava kate kutistuu. (Taloussanomat)

Miten uskot Nokialle käyvän?