Julkiselle sektorille ja erityisesti kuntiin vaaditaan nyt palkkamalttia. Etenkin kuntien naisvaltaisilla matalapalkka-aloilla olisi kuitenkin edelleen suurin työ edessä, jotta naisten palkkataso saataisiin hilattua lähemmäs miesten palkkatasoa.
- Kuntien ja valtion taloutta pitäisi resursoida riittävästi, jotta olisi mahdollisuus palkkapolitiikkaan, joka johtaisi naisvaltaisten alojen palkkauksen paranemiseen, sanoo Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori.
Ammattiliittojohtajan mielestä liian moni on lähtenyt myös siihen kelkkaan, että naisten pitää vain siirtyä paremmin palkatuille aloille. Se ei riitä ratkaisuksi asetelmaan, jossa "arvokkaaksi" kehutusta työstä suostutaan maksamaan vain pientä palkkaa.
Santamäki-Vuori muistuttaa, että säästöpaineista huolimatta kyseessä on poliittiset valinnat. Niitä on syytä miettiä ensi kuun vaaleissa.
Millainen uudistus vanhempainvapaisiin?
Myös julkiset palvelut ja yhteiskunnan tuki esimerkiksi työn ja perheen yhteen sovittamiseen vaikuttavat enemmän naisten kuin miesten arkeen ja toimeentuloon. Nyt talouskurimus uhkaa muun muassa perhevapaiden uudistamista. Äskettäin mietintönsä jättänyt työryhmä varoitteli jo kuukausia ennen esityksiään, että kovin radikaaleihin muutoksiin tuskin on ensi vaalikaudella rahaa.
Tosin työryhmä ei lopulta esittänytkään mitään - paitsi kokoelman vaihtoehtoja, joilla voitaisiin lisätä etenkin miesten jäämistä kotiin lapsia hoitamaan.
Naisjärjestöt Yhteistyössä Nytkis ry:n pääsihteeri Tanja Auvinen uskoo silti, että uudistamisesta saadaan hallitusohjelmaan jonkinlainen kirjaus.
- Nyt ainakin kaikki puolueet tietävät esimerkiksi niin sanotun 6+6+6 -mallin ja ovat joko puolesta tai vastaan.
Kysymys vain on, millaista uudistusta ankarassa taloustilanteessa uskalletaan lähteä hakemaan.
Uusiakin uhkia on. JHL:n Santamäki-Vuori varoittelee, että julkisten palvelujen rapautuminen voi kohta johtaa siihen, että töistä joudutaan jäämään pois myös omien vanhempien kunnollisen hoidon järjestämiseksi. (MTV3)