Epätoivoinen Gaddafi käyttää sinappikaasua!

Libyan johtajan Muammar Gaddafin aseman käyminen yhä tukalammaksi on nostanut esiin pelon siitä, että diktaattori turvautuu viimeisenä keinonaan kemiallisiin aseisiin. Tarkkoja tietoja Gaddafin asevaraston sisällöstä ei ole, mutta tiettävästi Libyalla on hallussaan ainakin uraania ja sinappikaasua.

Amerikkalaiset ovat aiemmin arvioineet, että varastoituna olisi 10 tonnia sariini- sekä sinappikaasua useassa eri paikassa. Tietoa ei ole siitä, onko kemiallisia aseita päätynyt konfliktin aikana kapinallisten käsiin.

Gaddafi on ilmoittanut, ettei jätä mitään keinoja käyttämättä taistelussaan hyökkääjiä vastaan.

Sinappikaasu on taistelukaasu, joka tunkeutuu nopeasti vaatteiden läpi ja vahingoittaa sekä ihoa että limakalvoja. Se oli käytetyin taistelukaasu ensimmäisen maailmansodan aikana. Sen valmistus on kielletty.

Sariini puolestaan on hermokaasu, joka on luokiteltu joukkotuhoaseeksi. Viimeisin sariinikatastrofi on vuodelta 1995, jolloin 12 ihmistä kuoli Tokion metrossa sariinimyrkytykseen.

Britannian, Tanskan, Yhdysvaltain, Kanadan ja Italian muodostama länsiliittouma on jatkanut Libyan rannikon sotilaskohteiden pommittamista yön aikana. Odyssey Dawniksi eli Aamunkoiton Odysseiaksi nimetyssä operaatiossa on ammuttu ohjuksilla muun muassa panssariajoneuvoja ja lentokenttiä.

Myös Libyan pääkaupungissa Tripolissa on kuulunut räjähdyksiä yön aikana. Lisäksi kaupungissa on ammuttu ilmatorjuntatulta, joka on valaissut taivasta.

Useampi tuhat Gaddafin kannattajaa on kokoontunut johtajansa sotilastukikohdan edustalle osoittamaan tukeaan Gaddafille. (Nelonen)

Onko mielestäsi Libyan sisäisiin asioihin oikein puuttua? Saako mielestäsi Britannian, Tanskan, Yhdysvaltain, Kanadan ja Italian liittouma pommittaa Libyan sotilaskohteita?