Sony sulkee lisää tehtaitaan Japanissa

Elektroniikkayhtiö Sony sulkee lisää tehtaitaan Japanin maanjäristyksen takia. Myös autonvalmistaja Toyota on kertonut pidentävänsä seisokkejaan.

Sony ilmoitti keskeyttävänsä työt viidellä tehtaallaan Keski- ja Etelä-Japanissa maaliskuun loppuun asti, koska yhtiöllä on vaikeuksia saada toimituksia alihankkijoiltaan sähkökatkosten takia. Sony on sulkenut 12 tehdastaan Japanissa.

Toyota puolestaan kertoi tiistaina pitävänsä kaiken kotimaisen autontuotannon pysäytettynä ensi sunnuntaihin asti. Toyota on menettänyt maanjäristyksen takia 140 000 auton tuotannon. Myös autonvalmistaja Honda Motor pidensi tiistaina seisokkeja kolmella tehtaallaan.

Tehtaiden pidentyneet tuotantotauot uhkaavat syventää Japanin mahdollista taantumaa. Amerikkalainen investointipankki Morgan Stanley ennustaa, että maanjäristys ja tuotantotauot voivat supistaa Japanin kansantaloutta 6–12 prosenttia toisella neljänneksellä.

Mizuho Securitiesin mukaan taantuma on "lähes varma". Mizuho arvioi, että Japanin tuotanto ja kulutus ovat poikkeavassa tilassa ainakin seuraavan puolen vuoden ajan. Japanilaisyhtiöiden voi olla vaikea pysyä toisen neljänneksen ohjeistuksissaan, varoitti investointipankki Nomura. (Taloussanomat)