Tupakka avaa portin huumeisiin

Suomen Akatemia julkisti keskiviikkona tutkimustuloksia, jotka antavat lisätietoa tupakoinnin ja huumeiden käytön yhteyksistä. Tutkimukset eivät tarjoa lopullisia totuuksia, mutta ne vievät tunnepitoista keskustelua eteenpäin.

Suomalaisten, yhdysvaltalaisten ja hollantilaisten tutkijoiden ryhmä väittää, että varhainen tupakoinnin aloittaminen lisää selvästi laittomien huumeiden, ennen kaikkea kannabiksen, käytön riskiä. Jos nuori tupakoi 14-vuotiaana, hän on 17-vuotiaana ainakin kokeillut huumeita kuusi kertaa niin todennäköisesti kuin nuori, joka ei vielä 14-vuotiaana tupakoinut.

Tutkimus päätyy tukemaan viime vuosina vastatuulessa ollutta porttiteoriaa, jonka mukaan yhden päihteen kokeilu tai käyttö vie muiden – laittomien tai vahvempien – päihteiden pariin. Uudessa tutkimuksessa selvitettiin myös ympäristö- ja perintötekijöiden merkitystä. Niiden vaikutusta ei kiistetty, mutta suurimpana syynä huumeiden käytön aloittamiseen tutkimus pitää juuri varhaisiällä aloitettua tupakointia.

Tutkimuksessa on seurattu vain tupakoinnin ja huumeiden käytön välistä yhteyttä. Tämän pohjalta ei voida arvioida sitä, miten porttiteoria soveltuu esimerkiksi kannabiksen ja kovempien huumeiden käytön välisen yhteyden selittämiseen. Alaikäisiä käsittelevä tutkimus ei myöskään kerro aikuisten käyttäytymismalleista.

Tupakan ja huumeiden välistä yhteyttä valottaa toinenkin tuore tutkimus, jonka mukaan äidin raskaudenaikainen tupakointi voi lisätä kohdussa olleen lapsen tupakointiriskiä teini-iässä. Hankkeen yhteydessä solulinjoilla tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että morfiini ja morfiinijohdannaiset sitoutuvat hermoston nikotiinireseptoreihin ja muuttavat niiden toimintaa.

Tupakka on nikotiinin lähde, ja tutkijoiden havaitsemat biokemialliset mekanismit saattavat osittain selittää sitä, miksi tupakkaa ja huumeita käytetään samanaikaisesti. Lisää tutkimusta tarvitaan siitä, millaisia vaikutuksia tupakan ja esimerkiksi kannabiksen, kokaiinin tai amfetamiinin yhteiskäytöllä on.

Tupakan ja nikotiinin vaaroista on tiedetty pitkään, mutta viime syksynä voimaan tullut uusi tupakkalaki tuntuu uusien tutkimustulosten valossa yhä paremmalta. Laki pyrkii ehkäisemään erityisesti alle 18-vuotiaiden tupakointia. (HelsinginSanomat)