Miljonääri Niklas Herlin vaatii, että oikeus kieltää Vihreitä käyttämästä vaalitunnustaan 100 000 euron sakon uhalla!

Vihreiden ja kustantaja Niklas Herlinin riita ratkaistaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Miljonääri-kustantaja Herlinin lehtiyhtiö vaatii, että vihreiden Uusi Suomi -vaalimainokset poistetaan 100 000 euron sakon uhalla.

Vihreiden vastineen mukaan kielto kuitenkin aiheuttaisi puolueelle kohtuutonta haittaa.

Vaatimuksen vaalimainoksen välittömästä kieltämisestä oikeus hylkäsi.

Puolue toimitti oikeudelle vastineensa tällä viikolla. Siinä tyrmätään kaikki vaatimukset. Puoluesihteeri Panu Laturi vakuuttaa, että asian juridinen puoli varmistettiin ennalta.

Uuden Suomen omistava Niklas Herlin on yksi Suomen rikkaimmista miehistä. Hän yritti ensin neuvotella asiasta vihreiden kanssa, mutta päätyi sitten oikeusprosessiin.

Nyt asialla ovat lakimiehet, eikä kummaltakaan osapuolelta juuri lausuntoja heru.

- Merkkiä Uusi Suomi on käytetty Suomessa poliittisessa ja yhteiskunnallisessa toiminnassa yli seitsemänkymmenen vuoden ajan, Uuden Suomen hakemuksessa käräjäoikeudelle muistutetaan.

Sanomalehti Uusi Suomi lopetettiin vuonna 1991. Herlin osti Uuden Suomen oikeudet ja alkoi julkaista nettilehteä vuonna 2007. Nyt hän katsoo vihreän puolueen käyttävän hänen omistamansa merkin mainetta hyväkseen.

- Käsityksemme mukaan vastaajan tarkoituksena on käyttää hyväkseen Uusi Suomi -merkkiä vaalikampanjansa päätunnuksena ja siirtää sen herättämät mielikuvat ja ominaisuudet vihreiden toimintaan, hakemus tiivistää.

Hakemuksen tueksi on teetetty tutkimus, jonka mukaan yleisö yhdistää Uuden Suomen nimenomaan lehdistöön.

Vai yleiskieltä?

Vihreiden vastineen mukaan vaalitunnus ei ole sekoitettavissa Uusi Suomi -nettilehden tavaramerkkiin. Vihreät korostavat, ettei heidän vaalimainoksensa ole elinkeinotoimintaa.

- Tavaramerkkioikeus ei anna, eikä sen tulekaan antaa suojaa yhteiskunnallisessa keskustelussa yleiskielen ilmaisuille kuten uusi ja Suomi, vihreät vastaa käräjäoikeudelle.

Puolue korostaa, että sen vaaliaineistossa mainitaan vahvennetulla tekstillä, että sen on saattanut julkisuuteen "Vihreät De Gröna". Puolue vetoaa myös siihen, että vihreiden Uusi Suomi -tunnuksen graafinen ulkoasu poikkeaa olennaisesti lehden versiosta. (Iltalehti)

Onko mielestäsi miljonääri Niklas Herlinin vaatimuksissa mitään järkeä?