Oulun yliopiston projektitutkija Matti Pouken mukaan esimerkiksi tiedekonferensseja suunnitellaan siirrettäväksi pois Japanista.
– Japani on suuri maa, ja iso osa siitä on ihan kunnossa. Tämä uutisointi voi vaikuttaa kokonaiskuvaan Japanin tilanteesta ja vaikuttaa siellä toimiviin ulkomaisiin yrityksiin ja tiedeyhteisöihin, Pouke miettii.
"Japanilaiset nauroivat evakuointiajatukselle"
Hän itse oli Japanissa maanjäristyksen iskiessä. Tutkimus- ja jatko-opiskelureissu oli kestänyt jo lähes neljä kuukautta, ja pari kuukautta piti vielä olla edessä. Pouke oli töissä noin tuhannen kilometrin päässä pahoin kärsineestä Sendain kaupungista. Silti hänet komennettiin kesken kaiken Suomeen.
– Kun ensimmäistä kertaa kerroin japanilaisille kollegoilleni, että Suomi suunnittelee evakuointia, se aiheutti hersyvää naurua.
Pouke kertoo kieltäytyneensä aluksi kotiinpaluusta, mutta myöhemmin tuli hieman pakottavansävyisempi viesti. Hän kuitenkin ymmärtää yliopiston paineen kotiuttaa henkilöstönsä, eikä syytä siitä työnantajaansa.
Hän kuitenkin kritisoi ulkomaiden välittämää kuvaa Japanista. Hänen ranskalainen kollegansa oli raivoissaan, kun Ranska ensimmäisten joukossa oli evakuoimassa omia kansalaisiaan ja siirtämässä suurlähetystöjään pois tuhoalueilta.
– Suomessakin osa sukulaisistani luuli, että koko maa on sähkökatkosten vallassa ja radioaktiivinen säteily on hirveää.
– Eihän tietenkään otsikko "Tilanne paha Sendaissa, muualla hyvä" ole vetävä, mutta asiat olisi hyvä pitää mittasuhteessa.
Pouke toivoo, että ulkomaat muistaisivat katastrofiuhrien auttamisen lisäksi auttaa myös toista osaa Japanista - sitä katastrofilta välttynyttä osaa, jonka pitäisi saada jatkaa ennallaan.
– Ei potkita toimivaa maata toisesta suunnasta. (MTV3)