Japanin osakemarkkinoilla uskotaan jo pahimman olevan ohi

Fukushiman ydinvoimalaa operoiva Tokyo Electric Power Co kertoi tiistaina, että läheisiltä vesialueilta on mitattu korkeita radioaktiivisia pitoisuuksia.

Radioaktiivista jodia oli merivedessä lähes 127-kertainen määrä viranomaisten asettamiin rajoihin nähden. Ydinvoimayhtiön mittauksissa cesium-134 -isotooppia havaittiin yli 24-kertaa tavallinen osuus. Cesium-137:n määrä oli yli 16-kertainen määrä standardeihin nähden.

- He ovat pumpanneet paljon merivettä reaktoreihin, joten ei ole yllättävää, että merivedestä löytyy radioaktiivisia isotooppeja, arvioi Don Hodson Australian säteilyturvallisuuskeskuksesta uutistoimisto Bloombergille.

- Ainoa riski piilee siinä, jos ihmiset syövät mereneläviä, jotka ovat saaneet radioaktiivisia aineita. Tähän on viranomaisten kiinnitettävä huomiota.

Mittauksia tehtiin sadan metrin päässä Fukushiman ydinvoimalasta. Cornellin yliopiston professori Murray McBride totesi CNN:lle, että radioaktiiviset aineet haihtuvat merivedessä. McBriden mukaan riski syvemmällä elävien kalojen saastumiseen on pieni.

Tiistaina Fukushiman ydinvoimalan kakkos- ja kolmosreaktorista nähtiin nousevan savua. Ydinvoimayhtiö Tepco kuitenkin kertoi savun olleen höyryä. Sen alkuperästä ei tiistaiaamuna ollut tietoa.

Japanin pääministeri Naoto Kan ehti todeta, että "tunnelin päässä on nähtävissä valoa".

- Pelättyä ydinvoimalaonnettomuutta ei ole tapahtunut ja näyttää yhä enemmän siltä, ettei sitä tapahdukaan, sanoi sijoitusstrategi Shane Oliver uutistoimisto Bloombergille.

Osakekurssit ovat tiistaina olleet reippaassa nousussa Japanissa. Nikkei kallistui yli neljä prosenttia. (Kauppalehti)