Syyriassa tuhannet surijat vaativat vapautta kaduilla

Tuhannet syyrialaiset ovat lauantaina osallistuneet kahden tapetun mielenosoittajan hautajaisiin. Hautajaisvieraat syyttivät Syyrian viranomaisia maanpetoksesta, kun turvallisuusjoukot avasivat tulen perjantaina siviilejä kohtaan. Perjantain protestissa vaadittiin uudistuksia ja sätittiin presidenttiä korruptiosta, samaan tapaan kuin muissa viime aikojen kansannousuissa arabimaissa.

Deraan kaupungissa hautajaissaattueessa marssineet jatkoivat äänekkäästi mielensä ilmaisua jumalan, isänmaan ja vapauden iskulauseilla. Syyrian turvallisuusjoukot ovat silminnäkijöiden mukaan hajottaneet marssia kyynelkaasulla.

Perjantain väkivaltaan päättynyt mielenosoitus Deraassa kuitattiin syyrialaismediassa "sabotaasiksi". Myös pääkaupungissa Damaskoksessa turvallisuusjoukot hajottivat eilen väkivalloin jälleen uuden mielenosoituksen. Moskeijan edustalle oli kerääntynyt ainakin 200 mielenosoittajaa perjantairukousten jälkeen. Silminnäkijöiden mukaan useita pidätettiin, mitä ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet.

Lauantaina puolestaan Facebookissa on yritetty koota uutta mielenosoitusta Damaskoksen pohjoispuolelle Homsiin.

Syyriassa on ollut vuodesta 1963 mielenosoitukset kieltävä poikkeuslaki. Vuonna 1982 kuoli 30 000 ihmistä kansannousuyrityksessä. (YLE)

Lait ovat ainoastaan ihmisten keksintöjä. Lait ovat erilaisia maittain sekä aikakausittain. Mielipiteet sekä arvot tulevat myös omien intressien mukaan.