Japania oli varoitettu ydinvoimaloiden heikkoudesta kertoo Wikileaks

WikiLeaksin sähkeiden mukaan IAEA:n asiantuntija varoitti pari vuotta sitten, että Japanin ydinvoimalat eivät kestä voimakkaita maanjäristyksiä.

Yhdysvaltain Tokion-suurlähetystöstä joulukuussa 2008 lähetetyn diplomaattisähkeen mukaan nimeltä mainitsematon Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) asiantuntija oli huolestunut siitä, että suunnitelmat maanjäristysten varalle eivät olleet ajan tasalla Japanin ydinvoimaloissa.

Brittiläisen Daily Telegraph -lehden julkaisema, WikiLeaksista peräisin oleva sähke liittyi Tokiossa pidettyyn G8-maiden ydinturvallisuutta käsitelleeseen kokoukseen. IAEA:n asiantuntijan varoitukset olivat tulleet siis myös Japanin hallituksen tietoon.

Asiantuntijan mukaan Japani oli edellisen 35 vuoden aikana tarkistanut vain kolme kertaa suunnitelmat siitä, miten suojata voimalat maanjäristysten varalta.

Kokouksen jälkeen Japanin hallitus lupasi parantaa turvallisuutta kaikissa ydinvoimaloissaan. Esimerkiksi Fukushimassa suunnitelmat tehtiin kuitenkin vain 7,0 magnitudin järistyksen varalta. Viime perjantain järistys oli voimakkuudeltaan 8,9 eli lähes satakertainen valmiussuunnitelmaan verrattuna.

Hallitus sai kumottua
oikeuden sulkemispäätöksen

Toisessa, maaliskuussa 2006 lähetetyssä diplomaattisähkeessä kerrotaan Shikan ydinvoimalaa koskevasta kiistasta. Oikeusistuin oli määrännyt sen suljettavaksi, koska sen katsottiin aiheuttavan säteilyvaaran paikallisille asukkaille.

Oikeuden mukaan Shikan voimala oli rakennettu vanhentuneiden turvallisuusmääräysten mukaan. Se oli mitoitettu kestämään vain 6,5 magnitudin maanjäristys.

Sähkeen mukaan Japanin ydinturvallisuusviraston mukaan laitos oli kuitenkin turvallinen ja kaikki turvallisuusarviot oli siellä tehty asianmukaisesti.

Hallitus sai lopulta kaadettua oikeusistuimen sulkemispäätöksen vuonna 2009.

Kustannuksissa pihdataan,
ongelmia peitellään

Eräässä sähkeessä taas epäillään, että uuden sukupolven japanilaiset ydinvoimalat, joissa kierrätetään polttoainetta, eivät ole turvallisia. Paikallisiin lähteisiin vedoten sähkeessä sanotaan, että sähköyhtiöiden epäillään painavan kustannuksia alas turvallisuudesta tinkien.

Edelleen sähkeissä kerrotaan, että kansanedustaja Taro Konon mukaan Japanin hallitus peittelee ydinvoimaloissa tapahtuneita onnettomuuksia ja vaaratilanteita. (KansanUutiset)