Valokuvaus kiinnostaa yhä useampaa

Valokuvausharrastajien yhdistys Kameraseura täyttää tänään 90 vuotta. Juhavuoden kunniaksi seuran galleriassa Helsingissä avataan valokuvanäyttely Arkistojen aarteita. Esillä on valokuvia 1920-luvulta lähtien.
Näyttelyssä on mukana valokuvia muun muassa Pentti Sammallahdelta, Caj Bremeriltä ja Jukka Malelta.
Kameraseuraa edeltänyt Helsingin Amatööri-Valokuvaajat perustettiin vuonna 1921. Perustajajäseniä oli alun toistakymmentä, kaikki miehiä. Vuoden lopussa jäsenmäärä oli kohonnut komeaan 56:n. Puheenjohtajaksi valittiin tuolloin Erland Piirinen. Piirinen oli aktiivinen harrastajakuvauksen kehittäjä. Hän kirjoitti alan oppikirjoja, jotka muodostuivat kyläkuvaajien tärkeimmiksi tietolähteiksi.
30-luvulla valokuva harrastus laajeni. Suomen Kameraseurojen Liitto perustettiin 1932. Tuolloin sillä oli jo viisi jäsenseuraa. Sotien jälkeen kameraseura alkoi julkaista Kameralehteä. Tuorein käänne seuran historiassa on omien tilojen ja gallerian avaaminen Lastenkodinkujalla Helsingin keskustassa vuonna 2002.
Valokuvausharrastus on jatkuvasti lisännyt suosiotaan
- Kamera on tämän hetken väline. Se on helppo ottaa haltuun ja kuvalla voi ilmaista itseään. Digiaikana kuvaamisessa voi kehittyä nopeastikin, kertoo Kameraseuran toiminnanjohtaja Liisa Söderlund.
- Kaikilla on kamerat. Ihan joka puolella näkyy kuvaajia. Järjestelmäkameroilla kuvaajian on paljon, mutta kännykkäkamerat ovat etenkin nuorten suosiossa, sanoo Söderlund.
- Uskoisin, että jokaisessa suomalaisessa kodissa on ainakin yksi kamera.
Valokuva on taiteen lajina nuori
- Valokuvaus on vielä suhteellisen nuori laji taiteenlajina. Vielä ei tiedä mihin suuntaan ja miten se kehittyy. Tietysti itse toivoisin, että tällainen perinteinen mustavalkokuvaus ei katoaisi ja filmin taitajia olisi tulevaisuudessakin.
- Kameraseuralla on käytössä vielä pimiö, jolla on joukko aktiivisia käyttäjiä.
Kameraseura ry on valokuvauksen harrastajien yhdistys, jolla on jäseniä yli 1300. Kameraseura ry järjestää koulutusta ja erilaisia kerhoja jäsenilleen. Kameraseura ry julkaisee myös Kamera-lehteä.
Näyttely avoinna Kamera-galleriassa Lastenkodinkujalla Helsingissä. (YLE)

Valokuvaaminen on helppo ja jatkuvasti edullisemmaksi tuleva harrastus. Saituri pitää valokuvaamisesta sekä valokuvien katselusta.