Tupakoivat nuoret aloittavat helpommin huumeiden käytön?

Tuore suomalaistutkimus lataa tiskiin hurjat luvut tupakanpolton vaikutuksesta huumeidenkäyttäjäksi ryhtymisessä.

Tupakanpolton aloittaminen 12-vuotiaana tai nuorempana kasvattaa rajusti riskiä ryhtyä huumeidenkäyttäjäksi 17 ikävuoteen mennessä.

Suomen Akatemian tutkimustietojen mukaan riski on 26-kertainen verrattuna niihin, jotka eivät ole lainkaan polttaneet.

Huumeidenkäytön riskiä kasvattivat myös esimerkiksi oma tai isän humalajuominen, kavereiden tupakanpoltto tai kannabiksen käyttö ja pojilla aggressiiviset käyttäytymishäiriöt.

Noin 15 prosenttia tytöistä ja 12 prosenttia pojista kokeilee kannabista tai jotakin muuta huumetta ainakin kerran ennen 17. ikävuotta.

Dosentti Tellervo Korhonen sanoo, että tutkimustulokset tukevat niin sanottua porttiteoriaa, jonka mukaan tupakka ja alkoholi toimivat porttina laittomien huumeiden käytön aloittamiselle.

Porttiteoriasta on kiistelty vuosia. Sen arvostelijoiden mukaan tupakointi ei vaikuta syy-seuraussuhteen tavoin huumeiden käytön aloittamiseen, vaan sekä tupakoinnin että huumeidenkäytön taustalla ovat yhteiset perintö- ja ympäristötekijät.

–Porttiteoria sopii paremmin nyt tehdyn tutkimuksen aineistoon, mutta yhteisten ympäristö- ja perintötekijöiden osuutta ei pystytä täysin kumoamaan, Korhonen sanoo.

Yhtä vahva yhteys tupakanpolton ja huumeiden käytön välillä toistui myös hollantilaisessa aineistossa samanikäisillä nuorilla.

Sen sijaan tutkimusaineiston perusteella ei voida tehdä päätelmiä siitä, kuinka herkästi kannabiksen käyttäjät siirtyvät kovien huumeiden käyttäjiksi.

Ongelmat aikaistavat tupakoinnin aloittamista

Tutkimuksessa selvisi myös, että yliaktiivinen ja impulsiivinen nuori aloittaa muita todennäköisemmin tupakoinnin varhain. Tämä puolestaan madaltaa kynnystä kokeilla myöhemmin huumeita.

Korhonen arvioi, että impulsiivinen nuori on altis ottamaan riskejä, ja voi kokeilla tupakkaa hyvinkin varhain, jos sitä vain on tarjolla.

Päihteet ja addiktio -tutkimusohjelmassa hyödynnettiin ainutlaatuista suomalaista kaksosaineistoa. Kaksosten lisäksi tutkimuksissa haastateltiin ja kyselyjä tehtiin sekä heidän vanhemmilleen että opettajille. (Iltasanomat)

Tupakointi siis ei itsessään vaikuta huumeiden käytön aloittamiseen vaan huumeita käyttävät nuoret aloittavat helpommin tupakoinnin?