Japanin ydinonnettomuuden vuoksi luontoon päässeet radioaktiiviset aineet kerääntyvät pahimmin luonnontuotteisiin, kuten sieniin, metsämarjoihin ja järvikalaan.
Niihin radioaktiiviset aineet, kuten cesium ja jodi, voivat kerääntyä kymmeniksi vuosiksi.
Viljellyistä elintarvikkeista radioaktiiviset jäämät häviävät parissa vuodessa.
–Viljelymaata kynnetään, muokataan ja lannoitetaan, minkä seurauksena radioaktiiviset aineet poistuvat parissa vuodessa, kertoo tutkija Eila Kostiainen Säteilyturvakeskuksesta.
Kasvukauden aikana radioaktiivisia aineita kertyy kasvien pinnalle. Määrät ovat silloin suurempia kuin myöhempinä vuosina, jolloin radioaktiivinen aine kertyy kasveihin juurien kautta. Japanissa on kuitenkin ollut pakkasta, joten siellä tuskin on kasvukausi meneillään.
Radioaktiivisia aineita kertyy paljon myös maitoon.
Maa- ja metsäteollisuusministeriön mukaan elintarvikkeiden tuonti Japanista Suomeen on varsin vähäistä. Eniten Japanista tuodaan Suomeen soijakastiketta.
Suomessa tuotettuihin elintarvikkeisiin Japanin ydinonnettomuus ei vaikuta. (Iltasanomat)