Kuluttaja-lehti on vertaillut 16 lihapullavalmistetta. Vertailluista pullista vähiten lihaa, vain 15 prosenttia, on Atrian lihapyöryköissä. Lihaisimmiksi osoittautuivat Lihajaloste Korpelan Pikkuherkku-lihapullat. Niissä on lihaa peräti 83 prosenttia.
Kuluttaja-lehden mukaan lihapullien ravitsemuksellinen arvo perustuu lihaan. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että mitä korkeampi lihapitoisuus, sitä parempaa ravintoa lihapulla on.
Eri valmisteiden välillä on suuria eroja myös siinä, kuinka paljon ne sisältävät ”lihaan verrattavia valmistusaineita”. Niillä tarkoitetaan koneellisesti eroteltua lihaa, elimiä, silavaa, kamaraa, siipikarjan nahkaa ja päänlihaa.
Lihaan verrattavat valmistusaineet ovat lehden mukaan usein rasvaisempia ja muutenkin ravintoarvoltaan heikompia kuin varsinainen liha. Lehti muistuttaa kuitenkin, että ”mitään kammoa lihaan verrattavia valmistusaineita kohtaan ei ole syytä tuntea”.
–Entisaikoinakin pyrittiin käyttämään ruhon osat mahdollisimman tarkkaan hyödyksi. Myös ympäristön kannalta on kestävämpää, että eläimistä hyödynnetään kaikki mahdolliset osat, lehti kirjoittaa.
Useimmat vertailun lihapullat sisältävät sekä naudan- että porsaanlihaa. Joissakin on lisäksi, tai naudanlihan asemesta, käytetty broilerin lihaa ja nahkaa. Kuluttajaviraston mukaan lihapullien nimeämiskäytännössä on ongelmia broilerin käytön vuoksi, mutta esimerkiksi kanannahan käyttö ei sinänsä ole pahasta. (UusiSuomi)
Ei kyseisiä kehnoja lihapullia tarvitse ostaa... Jos yrityksien toiminta perustuu huijaukseen, saa Saiturin mielestä tuotteet jäädä ostamatta.