Julkinen talous odotettua paremmassa kunnossa

Talousasiantuntijat pitävät Suomen talouden tilaa siedettävänä. Valtion ja kuntien talous jäi viime vuonna edelleen miinukselle, mutta vähemmän kuin pelättiin. Julkiselta taloudelta edellytetään jatkossa tiukkaa menokuria.
Valtio ja kunnat pärjäsivät viime vuonna taloudellisesti hieman ennustettua paremmin. Tilastokeskuksen lukujen mukaan julkisen talouden alijäämä oli noin 2,5 prosenttia kansantuotteesta, eli selvästi alle EU:n säätämän rajan.
Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holmin mukaan tämä oli todellinen saavutus - etenkin kun viime vuonna ehdittiin pelätä paljon pahempaa.
- Kyllä, se oli merkittävä hyvä uutinen. Oikeastaan täytyy hallitukselle sanoa, että pieni saavutuskin - tai koko Suomelle, että täytimme ne tavoitteet, vaikka tilanne on vaikea, Pasi Holm toteaa.
Myös kansantalousosaston ylijohtaja Tuomas Sukselainen valtiovarainministeriöstä pitää lukuja pienenä positiivisena yllätyksenä. Hän muistuttaa silti, että taantumaa ennen valtion ja kuntien talous oli reilusti ylijäämäinen. Muutamassa vuodessa velkataakka on kasvanut 20 miljardia.
Perusongelma ei ole hävinnyt
- Kyllä meillä on tämä perusongelma edessä. Miten löytää kestävä julkisen talouden tilanne. Tulevina vuosina, kun meillä on tunnetusti paljon haasteita menojen kasvujen suhteen, niin ongelma on tallella, Sukselainen muistuttaa.
Myös Pasi Holmin mukaan tulevalla hallituksella riittää työsarkaa alijäämän kuromisessa umpeen.
- Talouskasvu auttaa, muttei valitettavasti yksin riitä. Tarvitaan hieman veronkiristyksiä. Lisäksi minä en puhuisi suoraan menoleikkauksista, mutta puhuisin siitä, että seuraavan 4-8 vuoden aikana julkinen sektori ei voi kovin paljoa ottaa uusia velvoitteita. Silloin vaaditaan erittäin tiukkaa menokuria, Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm toteaa. (YLE)

Valittamista on nähtävissä paljon.. Onko siihen kuitenkaan kauheasti syytä Saituri miettii?