316 maksuhäiriötä rekisterissä – pistä paremmaksi!

Työ- ja elinkeinoministeriö järjesti keskiviikkona seminaarin kuluttajien oman talouden hallinnan ongelmista.

Tilaisuuden tylyimmät luvut löi pöytään Asiakastiedon lakiasiainpäällikkö Juuso Jokela. Hänen mukaansa rekisteriin päätyvät maksuhäiriöt lisääntyvät yli kymmenen prosentin vuosivauhtia.

Nopeimmat ovat tosi tehokkaita ylivelkaantujia. Jokelan mukaan asiakastiedon vuodenvaihteen ennätys oli, että yhdellä henkilöllä oli rekisterissä 316 maksuhäiriömerkintää.

Jokelan mukaan ongelma on se, että merkinnät päätyvät rekisteriin hitaasti.

”Ennen kuin tieto tulee tulee maksuhäiriörekisteriin, perintäketju on liian pitkällä. Kun tuomioistuin antaa tiedot velkomustuomiosta, maksamatta jääneen laskun eräpäivästä on kulunut puoli vuotta. Sinä aikana henkilö on ehtinyt ottaa sen seitsemän velkaa”.

Tai siis ennätystapauksessa 316 velkaa.

Jokela haluaisi kokeiltavaksi myös positiivisen luottotietorekisterin. Se auttaisi luottojen myöntäjiä lainapäätöksissä ja siinä sivussa voisi tuoda esimerkiksi asiakastiedolle lisää bisnestä.

Liian helppo velkaantua

Jokelan lisäksi seminaarin toinen synkistelijä oli Talouselämän toimittaja Sami Rainisto. Hän ei pitänyt järin todennäköisenä sitä, että velkaantumisen tahti hidastuisi.

Rainiston mukaan velkaantuminen johtuu siitä, että monilla ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi rahaa. Tuloerot ja pienipalkkaisuus lisääntyvät.

”Ihme, että luku on näinkin pieni”, kommentoi Rainisto maksuhäiriörekisteriin päätyneiden lukumäärää.

”Todennäköisesti entistä useammalla tulee olemaan ongelmia talouden saamisessa tasapainoon”, arvioi Rainisto.

Ylivelkaantumista lietsovat myös euron vuoksi hämärtyneet hintamielikuvat, digitaalinen maksaminen ja kaikki muut konstit, jotka tekevät maksamisen ja velan ottamisen helpoksi - esimerkiksi pikavipit.

Kuluttajien arvomaailmakin on muuttunut niin, että korkeampi elintaso ei enää välttämättä liity ihmisten mielissä kovaan työntekoon ja menestymiseen työelämässä.

”Ihmiset kuvittelevat olevansa rikkaampia kuin ovat”. (Talouselämä)

Mieti aina hyvin tarkasti ottaessasi lainaa.. Laina ei ole aina pahasta. Hyvä laina kuitenkin yleensä tarkoittaa sitä, että lainan sijoitus tuo sinulle pitkällä aikavälillä enemmän rahaa kuin lainan korot. Pikalainoja huvitteluun ja osamaksuja tulee aina välttää.. Elä aina hieman vaatimattomammin kuin tarpeellista.