Vuodenpakolaisnainen on Somaliasta

Vuoden pakolaisnainen on 36-vuotias erikoissairaanhoitaja Saido Mohamed. Somaliasta vuonna 1992 Suomeen tullut Mohamed palkitaan tekemänsä runsaan vapaaehtoistyön vuoksi.

Saido Mohamedin saavutukset ja taitava liikkuminen kulttuurien välillä innoittaa ja rohkaisee nuoria, jotka tahtovat säilyttää moninaisen etnisen identiteettinsä ja samalla aidosti liittyä osaksi suomalaista yhteiskuntaa, toteaa Pakolaisavun hallitus perusteluissaan.

Mohamed on toiminut vapaaehtoisena muun muassa Somaliliitossa, etsivää nuorisotyötä tekevässä Kanava Nuoriso ry:ssä, kodin ulkopuolelle sijoitettujen nuorten tukihenkilönä ja kulttuuritulkkina, Suomen Somalia-verkoston varapuheenjohtajana ja kehitysyhteistyötä tekevässä Sahed ry:ssä.

Saido Mohamed syntyi vuonna 1974 ja eli lapsuutensa keskiluokkaisessa perheessä Mogadishussa, Somaliassa. Sota muutti kaiken.
- Sieltä oli lähdettävä heti - elimme ihan taistelujen keskipisteessä. Koska kotimme oli presidentinpalatsin vieressä, meidän oli pikaisesti lähdettävä pois.
Aluksi Saido Mohamed asui perheineen ja sukunsa kanssa Somalian maaseudulla. Kun sielläkään ei ollut enää turvallista elää, jatkoivat 14-vuotias Mohamed ja hänen veljensä matkaa Keniaan tätinsä luo.
Matka päättyi vuonna 1992 Hämeenlinnaan sisaren luo.

Saido Mohamed valmistui vuonna 2001 Mikkelin ammattikorkeakoulusta, jonka jälkeen hän on työskennellyt erikoissairaanhoitajana Saido Mohamed vastustaa yttöjen ympärileikkausta. (YLE)

Saido Mohamed on kirjoituksen perusteella hyvä ihminen ja varmastikin ansaitsi vuodenpakolaisnaisen tittelin. Saituri onnittelee!