Viljat on syynä suomalaisten sairastumisessa?

Leipä miehen tiellä pitää, kuuluu vanha sanonta. Lue, mitä ortopedi "ravintoasiantuntija" Antti Heikkilä sanoo viljatuotteista ennen kuin haukkaat uuden palasen.

Leipä on olennainen osa monen suomalaisen ruokavaliota, kuten myös samaan sarjaan lukeutuvat makaroni ja pasta. Leivonnaisetkin maistuvat, joskin valkoisten jauhojen epäterveellisyydestä on toitotettu jo tovi.

− Ensinnäkin vilja on hyvin tärkkelyspitoinen ruoka. Tärkkelys sellaisenaan voi aiheuttaa monelle suolisto-ongelmia. Toinen asia ovat viljan sisältämät proteiinit (gluteiini), jotka voivat olla haitallisia ihmiselle. (Huom. Mikä tahansa VOI olla haitallista)

− Kolmas haitta voi tulla viljojen sisältämistä lektiineistä ja fylaateista. Lektiini vaurioittaa suolistoa, fylaatit estävät monien tärkeiden mineraalien imeytyistä, ortopedi Antti Heikkilä aloittaa.

Ortopedi Antti Heikkilä selventää, että viljan proteiineissa on paljon osia, jotka muistuttavat ihmisen omia proteiineja. Kun niitä joutuu ruuan mukana elimistöön, ne sekoittavat immuunijärjestelmän ja voivat laukaista erilaisia autoimmuunisairauksia.

Suolisto on äärimmäisen tärkeä osa-alue ihmisen terveyden kannalta. Kehon immuunijärjestelmä perustuu noin 60−70-prosenttisesti suoliston terveyteen.

− Muun muassa lääkeaineet, stressi, väärät ruoka-aineet ja lisäaineet voivat sekoittaa suoliston terveyttä ja tasapainoa. Ärtyessään suolisto alkaa vuotaa, jolloin elimistöön pääsee haitallisia aineita, ortopedi Antti Heikkilä kertoo.

Tunnetuin viljoihin liitettävä sairaus lienee keliakia.

− Ongelma on siinä, että keliakia on vain jäävuoren huippu. Keliakia ja gluteiiniherkkyys on yhdistetty yli 200 eri sairauteen.

− Jos potilaalla on mikä tahansa krooninen sairaus, ehdotan, että hän jättää kokeeksi viljat pois kahdeksi kuukaudeksi. Mikäli tänä aikana terveydentilassa tapahtuu positiivisia, radikaaleja muutoksia, kannattaa uskoa.

Näitä muutoksia Antti Heikkilä todistaa käytännön lääkärin työnsä kautta jatkuvasti.

− Ihmisillä on erilaisia kroonisia ja autoimmuunisairauksia; reumaa, psoriasista ja vaikka mitä. Kun he jättävät viljat ruokavaliostaan pois, taudin luonne muuttuu ja moni pääsee vaivoistaan.

Heikkilä tapaa työssään myös paljon lapsia ja nuoria, joilla on laaja kirjo oireita aina erilaisista allergioista infektiokierteeseen.

− Ne olisivat hirveän helposti hoidettavissa, mutta silti päiväkodeissa ja kouluissa pakkosyötetään viljoja. Ei hyväksytä, kun äiti sanoo, ettei lapsi kestä viljaa, koska näyttöä ei ole.

− Viljat ovat myös hyvin tiukasti sidoksissa diabeteksen syntyyn lapsuudessa, Antti Heikkilä lisää.

Tulisiko jokaisen meistä siis laittaa varmuuden vuoksi ruokavaliostaan kaikki viljatuotteet pannaan? Antti Heikkilä ei kannusta ylireagointiin, mutta terve kriittisyys on hyvästä.

− 1700-luvun puolelta vilja on tullut yhä enemmän ihmisten ruokavalioon. 1950-luvulta keliakiasta kärsivien määrä on nelinkertaistunut maailmassa, etenkin Suomessa. Mutta kuinka paljon on niitä, jotka jäävät testien ulkopuolelle, on sitten todella se suuri kysymys, kun puhutaan virallisesta terveellisestä ruokavaliosta, Antti Heikkilä kysyy.

Nykyisen kehityksen valossa Antti Heikkilä uskoo, että viljat ovat yksi keskeinen elementti suomaisessa kärsimyksessä.

− Väite on hurja, mutta jokainen voi kokea sen kohdallaan. Viljaherkkyys on pirullinen. Puhutaan gluteenittomasta tuotteesta, eikä sekään usein riitä. Gluteenittomassakin viljassa on aina jotain. Määrä ei ratkaise. Kyse on kuin allergiassa: pieni pisara tekee sairaaksi.

Nyrkkisääntönä Antti Heikkilä suosittelee kaikille kroonisesta sairaudesta kärsiville kokeilemaan viljatonta dieettiä. Oma keho on tässä kohtaa paras mittari.

− Jos on vaikka kauhea leivänhimo, se herättää epäilyksen, ettei leipä sovi. Usein ruoka-addiktin merkki on se, että tietty ruoka aiheuttaa aivoissa jotain, joka sekoittaa järjestelmän. (Studio55)

Saituri muistuttaa, että Nykylääketieteen mukaan ainoa keliakiaan auttava hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliosta jätetään pois ruista, ohraa ja vehnää sisältävät viljavalmisteet. Gluteenittoman ruokavalion aloittamisesta kestää suunnilleen puolesta vuodesta vuoteen, kunnes suolinukka on palautunut normaaliksi. Ihokeliakiassa ihottuma katoaa suurin piirtein samassa ajassa. Ravintoaineiden imeytyminen kuitenkin alkaa jo ennen tätä.

Lääketieteen valtavirtaa edustavilta tutkijoilta eivät Antti Heikkilän näkemykset saa hyväksyntää.
Kuopion yliopistosairaalan ja Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen professori Helena Gylling mielestä Antti Heikkilän ravintosuositukset ovat hengenvaarallisia. Helena Gyllingin mukaan ortopedi Antti Heikkilän teesit ovat: Syökää voita, margariineissa on vaarallista transrasvaa ja välttäkää hiilihydraatteja. Ravintosuositukset ovat näiden teesien suhteen erilaiset, joten Antti Heikkilää ei kannata kuunnella asiantuntijana.

Ortopedia ei tietystikään kannata kuunnella ravintoasiantuntijana vaikka hän asiantuntijaksi tekeentyisikin. Valitettavasti Antti Heikkilää kuvaillaan usein ravintoasiantuntijaksi vaikka hän on erikoistunut luu- ja tukielinsairauksiin sekä tapaturmien seurauksena syntyneiden vammojen tutkimusta ja hoitoa kirurgisesta näkökulmasta..

Jos kärsit keliakiasta niin unohda Antti Heikkilän kuuntelu ja opiskele virallisten tahojen kuten Keliakialiiton materiaalia.