Työttömät joutuvat palkattomiin pakkotöihin

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jyrki Yrttiaho arvioi, että ilmaistyöt loukkaavat työttömien perusoikeuksia. Hän haluaa nostaa keskusteluun työttömien palkattoman työnteon.

– Joka vuosi meillä 45 000 – 50 000 työtöntä tekee palkatonta työtä mitättömällä työmarkkinatuella ja jopa pelkällä yhdeksän euron ylläpitokorvauksella per päivä, Yrttiaho muistuttaa.

– Heidät pakotetaan työharjoitteluun, työelämävalmennukseen, kuntouttavaan työtoimintaan tai työkokeiluun. Tämä palkaton työ ilman työsuhdetta on pakkotyötä, sillä kieltäytymisestä seuraa työttömyysturvan menetys.

Perustuslaki kieltää

Julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain mukaan työvoimatoimisto voi ohjata tai osoittaa henkilöitä työkokeiluun, työharjoitteluun ja työelämävalmennukseen. Yrttiaho sanoo pakkotyön ja pakollisen työn olevan kuitenkin selvästi kielletty sekä perustuslaissa että kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa.

– Esimerkiksi kansainvälinen työjärjestö ILO:n pakollista työtä koskevassa sopimuksessa on määritelty pakollinen työ tarkoittamaan kaikkea työtä ja palvelusta, jota jonkin rangaistuksen uhalla vaaditaan joltakin henkilöltä ja johon tämä ei ole vapaaehtoisesti tarjoutunut.

Yrttiaho pitää perusoikeusnäkökulmasta olennaisena tulkintakysymyksenä sitä, onko työkokeiluun, työelämävalmennukseen tai työharjoitteluun määrääminen kiellettyä työhön pakottamista.

– Kieltäytymisestä voi seurata etujen menettäminen työttömyysturvalain nojalla.

Syrjintää hyvän tarkoituksen nimissä

Yrttiaho korostaa myös, että työsopimusoikeudellisesti työntekijöitä kohdellaan työsopimuslain syrjinnän kieltävien säännösten vastaisesti, kun toinen saa samasta työstä palkkaa, toinen ei.

– Kilpailuoikeudellisesti voidaan edelleen katsoa, että valtio puuttuu yritysten väliseen kilpailuun rikkomalla neutraliteettinsa, kun se ohjaa jollekin yritykselle ilmaista työvoimaa mutta ei kaikille.

Yrttiaho myöntää, että lainsäätäjän tarkoitus on alun perin ollut hyvä: näin on pyritty estämään työelämästä syrjäytyminen. Keino on hänestä kuitenkin huono, ellei työvoiman käyttöä valvota kunnolla ja ellei työmarkkinatoimenpiteitä muuteta selvästi työn opettamiseksi, kouluttamiseksi.

Yrttiaho jätti eduskunnalle asiasta toimenpidealoitteen, jossa hän esittää selvitettäväksi työmarkkinatoimenpiteenä teetettävän palkattoman työn yhteensopivuutta pakollista työtä koskevien määräysten ja perustuslain kanssa.

– On poliittisen tahdon asia, halutaanko työttömien nöyryyttäminen ja riistäminen lopettaa. (KansanUutiset)

Haluatko sinä lopettaa työttömien nöyryyttämisen ja riistämisen?