Työpaikkakiusaamista on esimerkiksi jatkuva ja toistuva vähättely, mitätöinti tai halveksunta. Kiusaamisen tunnusmerkit täyttyvät myös vaikkapa uhkailussa, juoruamisessa ja eristämisessä.
Kiusaamisen keinoja ja keinoja siihen puuttumisen on eritellyt uusi Fakta-lehti.
Tärkeintä on havaita, mikä on kiusaamista.
Integrossa vaikuttavan työyhteisövalmentajan Vuokko Cocon mukaan kiusaamista ei ole se, että ihmiset ovat silloin tällöin eri mieltä. Yleensä ihminen ei kuitenkaan nauti siitä, että on riidoissa työkaverinsa kanssa.
Silloin liikutan jo kiusaamisen pinnassa.
Esimiehelle voi sen sijaan tulla yllätyksenä, miten monenlaisia persoonia työyhteisössä on sekä se, miten eri tavalle he toimivat ja reagoivat. Ulospäin suuntautunut suurpiirteinen hölösuu voi kokea kirjanpitäjän nipottamisen kiusaamisena. Näin voi olla myös toisin päin.
Lähes yhtä tärkeää kuin havaitseminen on puheeksi ottaminen. Silloin nostetaan kissa ajoissa pöydälle.
Cocon mukaan kiusaaminen on aina yhteydessä vallankäyttöön, nokkimisjärjestykseen. Ja siinä ovat pelissä vahvat tunteet. Silloin riitelevät ensin asiat, sitten ihmiset ja lopulta koko työyhteisö.
Kun kiusaaminen on havaittu, on aika kuunnella, mutta silloin korvien on oltava avoinna kaikille osapuolille. Kuuntelussa toivottavasti selviää, mistä oikeasti on kyse.
- Tärkeintä on, että esimies kuuntelee kaikkia osapuolia, Coco tiivistää. Esimiehen on otettava sovittelijan rooli.
Kun on kuunneltu, on aika puuttua oikealla tavalla. Silloin esimies ei saa mennä lukkoon. Usein käy myös niin, että esimies luulee alaisen ymmärtävän sanattomankin viestin. Näin ei ole, vaan suu on saatava auki.
Ei saa myöskään jakaa väkeä susiin ja lampaisiin.
Keskustelussa on nostettava esiin konkreettiset tapahtumat ja asetettava selkeät rajat. Rajoja tarvitaan varsinkin, jos tilanne on pahasti tulehtunut.
Esimies voi jopa vaatia, että alainen käyttäytyy ystävällisesti työtovereitaan kohtaan.
Yhtä olennaista kuin rajojen asettaminen on jakaa tehtävät oikeudenmukaisesti. Ristiriidat laantuvat, jos tavoitteet ja prosessit ovat kaikille samat ja selvät.
Kiusaaminen kiusaa myös pomoa. Vuokko Coco painottaa esimiehen hyvää henkistä kuntoa. On oltava sinut itsensä kanssa. Vain siten pystyy olemaan rauhallinen kaikissa tilanteissa.
Lopulta ratkaisee vain se, että esimies ottaa vakavasti kaikki kiusaamisväitteet. (Kauppalehti)
Saituri toivoo, että ihmiset keskittyy töissä töihin eikä epäolennaisiin asioihin.