Japanin kokemuksista on kuitenkin otettava opiksi, ja niin Turkki tekeekin, hän jatkoi.
Turkissa ei tällä hetkellä ole ydinvoimaloita, mutta kaksi on tekeillä. Ensimmäinen on suunnitteilla Välimeren rannalle Mersiniin ja toinen Mustanmeren rannalle Sinopiin. Jälkimmäiseen hankkeeseen osallistuu myös ydinvoimaoperaattori Tokyo Electric Company, jonka operoima Fukushiman voimala kärsi vakavia vaurioita maanjäristyksessä perjantaina.
Ensimmäisen voimalan rakennustöiden suunnitellaan alkavan vuonna 2013.
Yildizin mukaan Turkki aikoo rakentaa ainoastaan kehittyneitä, kolmannen polven reaktoreita. Fukushiman reaktoreita hän kuvasi vanhentuneiksi.
Useat ympäristöjärjestöt Turkissa ovat vaatineet hallitusta keskeyttämään ydinvoimahankkeet. Heidän mukaansa voimaloita ollaan rakentamassa seismisesti herkälle alueelle, jolla jopa seitsemän Richterin maanjäristykset ovat mahdollisia.
Suomen ulkoministeriön mukaan Turkki sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella. Maanjäristyksille alttiimpia alueita ovat Antalyasta länteen sijaitsevat maa- ja rannikkoalueet ja Diyarbakirista itään sijaitseva maaseutu. Lisäksi maan halki kulkee kaksi maanjäristyksille altista kaistaletta maan pohjois- ja kaakkoisosissa.
Vuodesta 1900 lähtien Turkin alueella on mitattu kolmisenkymmentä yli 7 Richterin maanjäristystä. (Kauppalehti)
Oletko Turkin energiaministerin kanssa asiasta samaa mieltä?