Runsas alkoholinkäyttö tekee sinusta lihavan?

Alkoholi lihottaa suomalaisia. Tuoreen tutkimuksen mukaan naisista lihavimpia olivat ne, jotka käyttivät yli kolme alkoholiannosta päivässä. Hoikimpia taas ne, joiden päivittäinen alkoholinkulutus oli puolikkaasta yhteen annokseen. Myös miehillä alkoholinkäyttö liittyy sekä painoon että vyötärönmittaan.

Alkoholista saatava ylimääräinen energia kertyy rasvakerrokseksi vyötärölle, mikä on terveyden kannalta haitallisempaa kuin reisiin tai pakaroihin kertyvä rasva. Alkoholin ohella myös liikkumattomuus selittää suomalaisten lihomista.

Suomessa on enemmän lihavia aikuisia kuin muissa Pohjoismaissa. Suomen akatemian tutkimusohjelman tulosten mukaan vain joka kolmas suomalaismies on normaalipainoinen. Naisista normaalipainoisia on puolet.

Terveyden kannalta haitalliset elintavat kasautuvat niihin ihmisryhmiin, joilla on vähiten koulutusta ja pienimmät tulot.

Lihavuus lisää elimistön rasva-aineenvaihdunnan ja insuliinitoiminnan häiriöitä ja tulehdustekijöitä, jotka puolestaan liittyvät esimerkiksi aikuistyypin diabetekseen, depressioon ja valtimotauteihin. (HS)

Lihavuus ei kuitenkaan itsessään tarkoita sitä, että lihava ihminen olisi välttämättä ahkera alkoholin käyttäjä. Vähemmän alkoholia käyttävillä on yleensä muutenkin terveellisemmät elämäntavat. Saituri muistuttaa, että söitpä mitä tahansa niin tärkeintä on keskittyä siihen, että kulutat syömäsi kalorit.