Poliisi on kiitollinen Facebookissa hölmöileville

Facebookissa ja muissakin sosiaalisen median palveluissa vallitsee yksi kultainen sääntö: Jos et halua, että edesottamuksesi verkossa tulevat takaisin puremaan sinua, älä julkaise mitään sellaista mitä et haluaisi näyttää isoäidillesi. Sitäkin suuremmalla syyllä, jos isoäitisi kantaa virkamerkkiä ja -asetta.

New York Timesin artikkeli antaa tuolle itsestäänselvyydelle vielä lisäpontta. Facebook ja Twitter ovat usein ensimmäisiä paikkoja, joihin poliisit sukeltavat rikoksia tutkiessaan.

Kun 18-vuotias Kayla Henriques puukotti kohtalokkaasti 22-vuotiasta ystäväänsä Kamisha Richardsia 20 dollarin lainan vuoksi, poliisin ei tarvinnut etsiä motiivia kovinkaan kaukaa. Kaikki oli näkyvissä Facebookin viestilistassa.

Klassinen esimerkki, jonka Times myös mainitsee, on pankkiryöstäjä Joseph Wade Northingtonin tammikuussa 2009 MySpaceen jättämä tilapäivitys: "One in the head still ain't dead!!!!!! On tha run for robbin a bank Love all of yall." (”Niitin nuppiinsa saanu’ ei vieläkään oo hengiltä!!!!!! Pakosalla pankkikeikan jälkeen Lempee teil’ kaikill’.”)

Worthington pidätettiin yhdeksän päivää myöhemmin ja sai syytteen Security Federal Bankin ryöstöstä North Augustissa Etelä-Carolinassa. Hän istuu parhaillaan seitsemän vuoden kakkua aseellisesta ryöstöstä.

Vinkki: Jos sinulla on rikollisia aikomuksia, niistä ei ehkä kannata twiittailla tai elvistellä tilapäivityksissä. Saituri on "yllättynyt" neuvosta :)

Lainkuulaistakin valvotaan

Facebook on todellinen tiedon aarrearkku mille tahansa virastolle tai viranomaistaholle, joka tuntee kiinnostusta sinua tai ystäviäsi kohtaan.

Maailmalta löytyy tusinoittain esimerkkejä rikollisista, jotka ovat paljastuneet vain sen vuoksi, etteivät he ole pystyneet pitämään leipäläpeään kiinni netissä liikkuessaan – kuten mafiapomo don Pasquale Manfredi, jonka Italian poliisi nappasi viime maaliskuussa tämän lörpöteltyä Facebookissa. Tai vankikarkuri Craig ”Lazie” Lynch, joka ei malttanut olla pilkkaamatta brittipoliisia julkaisemalla itsestään Facebookissa ilkkuvia kuvia. Mies jäi kiinni tammikuussa 2010 neljän kuukauden karkumatkan jälkeen.

Vaikka et olisikaan rikollinen – tai edes rikollisen tyhmä – Facebook-, Twitter- tai MySpace-päivityksiäsi saatetaan käyttää sen päättelemiseen, kuulutko lautamiehistöön, oletko oikeutettu elatusapuun tai oletko sovelias holhoojaksi lapsen huoltajuuskiistassa. Tämä ei edes ole pelkkää teoriaa, vaan normaali käytäntö monissa maissa.

Sosiaalisissa verkkopalveluissa pitäisi olla selkeä varoitus: Mitä tahansa täällä sanotkin, sitä voidaan tuomioistuimessa käyttää, ja käytetään, sinua vastaan.

Tämä on hyvä muistaa, kun seuraavan kerran tunnet houkutusta levitellä riehakkaita kuvia pitkäksi venähtäneestä kapakkaillasta tai hölöttää jostakin typerästä tai laittomasta tempauksesta. (Micropc)
javascript:void(0)
Mitä tästä opimme? Ei kannata julkisesti hölmöillä.. Ei edes netissä. Jos käytät Facebookia niin jaa tämä kirjoitus tekstin alla olevaan Facebook nappia painamalla.